shutterstock 1241287636

Voorstanders 'klassiek' Sinterklaasfeest groeperen zich! Starten eigen intocht en journaal

Geen categorienov 11 2019, 13:00
Voorstanders van een klassiek Sinterklaasfeest zijn bijeengekomen, samen zijn ze een stichting begonnen die vandaag hun eerste 'normale' Sinterklaas journaal lanceren op YouTube. De Stichting De Nationale Sinterklaas is zo dus een offensief begonnen tegen het ondermijnen van het klassieke Sinterklaas feest.
Op de site lezen we de volgende motivatie achter dit initiatief:

“Met groot genoegen verwelkom ik u op de website van Stichting De Nationale Sinterklaas. Onze missie is: het bewaken van een van de oudste Nederlandse volkstradities: het sinterklaasfeest.

Sinds 2015 is het sinterklaasfeest opgenomen in de lijst van het Nationaal Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De Nationale Sinterklaas wil dat dit erfgoed met de daarbij behorende gebruiken en rituelen een feest van het volk blijft.

Het oprichten van een nieuw instituut is enorm spannend en enerverend. Toen het idee er was draaide het daarna eerst om de samenstelling van het juiste creatieve team. Ik ben ontzettend blij met Andy van Veen die zich bij de stichting aansloot. Vanuit zijn vak als acteur kwam hij met mooie ideeën en gingen er deuren voor de stichting open. Samen met een uitgebreide selectie aan talentvolle acteurs is er een mooie basis ontstaan voor muziek- en videoproducties van De Nationale Sinterklaas. "

De stichting vindt het oneerlijk dat mensen die wel een klassiek Sinterklaas prefereren geen opties hebben om hier naar te kijken. Alles wat op de NPO verschijnt namelijk is al aangepast naar een policor beeld om zo een klein groepje drammers tevreden te stellen.
De stichting draait op donaties om zo een eigen Sinterklaas journaal mogelijk te maken. Een leuke vorm van 'verzet', als KOZP gaat demonstreren dan loopt het uit de hand. Veel beter is het om je eigen mediakanalen te realiseren. Dit heeft de stichting goed begrepen, waarom gaan demonstreren tegen KOZP terwijl je genoeg mogelijkheden hebt om online wel je geluid naar een groot publiek over te brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten