Terecht! Politie wil dat Tweede Kamer opschiet met verbod op motorbendes

Geen categoriedec 15 2018, 10:00
De politie roept de Tweede Kamer op om vaart te maken met het verbod op criminele motorbendes. Dat meldt de NOS. Daar is alle reden toe, want outlaw motorbendes lijken wel als paddenstoelen uit de grond te schieten!
Voor de gemiddelde burger is het beeld van motorbendes altijd al negatief geweest. Stoere jongens uit een ruig milieu die vooral erg op zichzelf gesteld zijn en geen bemoeienis van buitenaf willen. Hier en daar vindt men een keer wat wapens, drugs of komt er nieuws naar buiten over een 'afrekening' met een paar dode leden tot gevolg.
Er is echter een merkbare trend gaande voor wie motorbendes een beetje kent. Ik ben zelf enigszins bekend met het milieu vanwege mijn vader die maar wat graag bij de Hells Angels wilde horen. Vanaf mijn vierde tot mijn dertiende, zo'n beetje de hele basisschoolperiode, hadden wij thuis bikers over de vloer en bezochten we wel eens een clubhuis. Ik zag allerlei foute figuren en 'Hagrid-achtige' types waar mijn vader kennelijk tegenop keek. Voor mij als kind was het nooit eng, want zelfs Hells Angels van twee meter lang (en bijna net zo breed) hielden wel van een geintje en een praatje met een jochie van zes. Eigenlijk een hartstikke leuke tijd gehad dus!
Wat mij opviel was de hoge lat die destijds (eind jaren '90) werd gehanteerd. Drie jaar lang stond het leven van mijn vader in het teken van lid worden van die club. De hectiek van toen is vergelijkbaar met hoe een stagiaire, bij een advocatenkantoor op de Zuidas, hemel en aarde moet verschuiven om aangenomen te worden. Ergens rond de dood van Sam Klepper (2000) begon mij het een en ander op te vallen. Rond die tijd kwamen ook vaak andere clubs in het nieuws en werden liquidaties steeds frequenter.
Met de komst van No Surrender en de documentaire die volgde (wat eerder ondenkbaar was, om journalisten op je terrein toe te laten) was het voor mij ineens duidelijk. Er is een strijd gaande om grondgebied, zoals Amerikaanse straatbendes om hoeken van straten vechten.
Figuren die eerder niet tot lid werden benoemd of eruit zijn geschopt, richtten nu hun eigen clubs op en haalden vooral gajes binnen, zo ook No Surrender. Door het bravoure van dergelijke clubs worden 'oude' clubs uitgedaagd tot een machtsstrijd. Daar zijn manschappen voor nodig en dus een versoepeling van de eisen. Doordat praktisch iedereen lid kan worden (sommige clubs stellen zelfs het bezit van een motor niet meer als eis) is er een bewijsdrang ontstaan: 'wie ben jij en hoeveel heb jij over voor de club, nu je lid bent?' Daar krijg je trigger-happy malloten van, opgejut door andere malloten, en volgens mij is dát de reden voor de toename in geweld. Aanpakken die handel!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten