Mogelijke terreuraanslag op Krim, Poetin start klopjacht

Mogelijke terreuraanslag op Krim, Poetin start klopjacht

Achttien doden en zo'n vijftig gewonden. Dat is het (voorlopige) resultaat van de explosie en geweerschoten in Kerch, de Krim. Er is nog veel onduidelijk maar de volgende informatie is inmiddels binnen gedruppeld.

Vanmiddag vond er in het plaatsje Kerch een ontploffing plaats op een technisch college, een soort Russische mbo-school. Het plaatsje maakt via een brug contact met het vasteland van Rusland. Deze brug werd eerder dit jaar door Poetin geopend.

Terwijl er eerst nog alleen sprake was van een explosie, wellicht nog enigszins denkbaar bij een technisch college, kwamen er al snel berichten naar buiten over een mogelijke zelfmoordactie. De explosie zou voorafgegaan zijn of gevolgd zijn door geweerschoten.

Vrij snel daarna werd bekend dat de explosie in de kantine van het college plaatsvond en er overal stukken metaal door de ruimte vlogen. Lokale tv-stations beweren beelden te hebben van zwaarbewapende agenten die het college in zijn gegaan.

Het schoolhoofd bevestigde de verhalen van de explosie in de kantine en de geweerschoten. Ook voegt hij hieraan toe dat het om gemaskerde mannen gaat die de leerlingen opjaagden met hun wapens. Ooggetuigen bevestigden zijn verklaring.

De officiële woordvoerder van de Russische Nationale Garde spreekt al van een terroristische aanslag. Poetin heeft de opdracht gegeven aan zijn veiligheidsdiensten om de oorzaak van de ontploffing te achterhalen.

Hoewel er nog niks officieel bevestigd is en vrijwel alles nog onzeker, lijkt het dus te gaan om een zelfmoordterrorist met gewapende handlangers. Mogelijke motieven lijken daarom te wijzen op een groepering die het niet eens is met de huidige situatie op de Krim dat nu bij Rusland hoort. Als de zelfmoordaanslag echter een feit blijkt kan islamitisch terrorisme ook een verklaring zijn. Niet ondenkbaar gezien de situatie waar Rusland zich samen met Syrië en Iran momenteel in bevindt.

[Update 14:37] - Vermoedelijk gaat het om een 22-jarige student die een bom in de aula af liet gaan en om zich heen schoot. Zou zichzelf opgeblazen kunnen hebben of anderzijds zelfmoord hebben gepleegd. Vooralsnog onduidelijk of hij alleen handelde.

In de loop van de middag wordt er hopelijk meer bekend, we houden het in de gaten!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties