Thierry Baudet geeft Gerrit Hiemstra een kans zijn eer te redden, nodigt hem uit voor klimaatdebat

Geen categoriejan 11 2018, 16:00
Wie trekt er aan het langste eind als het over de waar- en onwaarheden rondom de klimaatgekte gaat: FvD-voorman Thierry Baudet of weerman Gerrit Hiemstra? We gaan het - als laatstgenoemde daartoe bereid is, tenminste - binnenkort ontdekken.
Het is toch wat, met die weermannen en -vrouwen. Ze kunnen een beetje temperaturen van een scherm voorlezen en leuk doen met hoge- en lagedrukgebieden, en denken meteen een expert te zijn op alles wat het klimaat aangaat. Oké, in zekere zin is dat natuurlijk ook wel zo: laten we zeggen dat ze beter ingelezen zijn op dit gebied dan de gemiddelde Nederlander.
Toch is het ook essentieel te beseffen dat ook zij lang niet altijd hun feiten op orde hebben, zoals wel weer duidelijk werd tijdens de recente CO2-rel tussen Gerrit Hiemstra - weerman bij de NOS - en Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Het begon allemaal met een tweet van Baudet, waarin hij een paar van de bekende fabels rondom de klimaatgekte - het voorspellen van de apocalypse die alleen kan worden tegengehouden als wij onszelf naar de knoppen helpen - aankaartte:
En wat was Gerrit Hiemstra boos toen hij dat las. Hij liet weten dat Baudet hier fake news verspreidt, liegt over de rampzalige volgen van CO2, etc. Daar had het mee kunnen ophouden, want de waarheid rondom de klimaatdiscussie is eigenlijk heel simpel: we weten simpelweg heel veel niet, en de modellen waarin wordt gesteld dat de wereld eraan gaat als we teveel CO2 uitstoten, zijn stuk voor stuk gebaseerd op nattevingerwerk. Jawel: het hele Parijse klimaatakkoord is gebaseerd op vage aannamen. Een fijn idee dat onze miljardjes daarheen gaan, niet? Hoe dan ook: de beweringen die Baudet deed, bleken echter zo basaal dat zelfs de linkse Volkskrant - doorgaans niet bepaald een fan van Thierry - schuimbekkend moest toegeven dat Hiemstra hier gewoon onzin verkondigde, en dat Baudet gewoon gelijk had. Maar die laatste is de kwaadste niet, en wil de NOS-weergoeroe best een kans geven om zijn reputatie te redden in een debat over CO2 en het klimaatakkoord. Dat liet hij donderdag weten op Twitter:
Een zeer schappelijk voorstel, aangezien de politicus zelfs aanbiedt de locatie te bekostigen. Eigenlijk zijn er dus geen redenen voor Hiemstra om niét te komen opdagen - en tóch heb ik een donkerbruin vermoeden dat het hem niet gaat worden. Gek hè?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten