Timmermans doet alsof hij Brussel gaat veranderen

Geen categoriesep 27 2014, 10:15
Brussel moet meer naar de mensen toe, vindt Frans Timmermans.
De bijna-oud-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft een aantal vragen van het Europees Parlement beantwoord voordat hij straks tonnen aan euro's mag binnenharken. Die vragen gingen over zijn ambitie als de vicevoorzitter van de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Wat wil Timmermans bereiken?
Drie dingen: hij wil meer politieke debatten en minder technische debatten. Waarom? Om de democratische legitimiteit van Brussel te versterken (lees: om Brussel nog meer op te dringen aan de burger). Ook wil hij dat de Europese Commissie uit de 'Brusselse bubbel' stapt. Waarom? Idem. En Timmermans wil ook nog dat nationale parlementen een nadrukkelijkere rol gaan spelen. Waarom? Idem.
Timmermans doet dus alsof hij Brussel gaat veranderen, maar dat is in feite niet zo. Hij is er alleen maar om de langzame machtsoverdracht naar Brussel te stroomlijnen. Ja, machtsoverdracht is zijn doel - net als dat van andere Brusselse bureaucraten. Brussel moet meer macht krijgen over de Europese lidstaten. Nederland en andere landen worden langzaam maar zeker ingelijfd.
Uiteraard spelen eurosceptici geen enkele rol van betekenis in Brussel. Daar hebben de eurocraten wel voor gezorgd. Alleen in het Europees Parlement zullen eurosceptische geluiden te horen zijn, maar daar zullen ze worden overstemd door de christen-democraten en de sociaal-democraten, die samen één doel hebben en dat is nog meer macht naar Brussel toetrekken.
Tja. Ik word daar niet vrolijk van, maar wat kunnen we doen? We zijn machteloos. Ik heb bij de Europese verkiezingenop een eurosceptische partij gestemd (Bas Belder van de SGP) en ik weet dat die partij mijn stem laat horen in het parlement, maar ik verkeer niet in de illusie dat er ook maar iets gaat veranderen. Niet in de goede zin in ieder geval. Reken maar dat wij over tien of twintig jaar echt helemaal niets meer zijn dan een kleine provincie van de Europese Unie.
Treurig.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten