Tjeenk Willink buigt nederig voor Rutte's schoolpleindiplomatie: 'PVV valt echt af als coalitieoptie'

Geen categoriejun 15 2017, 16:00
Informateur Tjeenk Willink heeft alle regels van het politieke uitsluitspelletje inmiddels in de vingers en doet nu officieel mee aan het wegpesten van de PVV.
Alsof het nog niet genoeg was dat half politiek Den Haag Geert Wilders en zijn PVV behandelt als oud vuil - sterker nog, als de pest - heeft de man die zich boven dat soort kinderachtige spelletjes zou moeten stellen, besloten om er gewoon vrolijk aan mee te gaan doen.
Toen Tjeenk Willink eerder het stokje overnam van Schippers als informateur, was zijn taak duidelijk: het overhalen van partijen tot het opheffen van blokkades, opdat het schip niet net zo hard zou stranden als dat van Schippers - pun intended. Niemand heeft vooralsnog immers trek in een minderheidskabinet, wat in de huidige situatie betekent dat er toch écht iemand zal zijn die concessies moeten doen.
Inmiddels is duidelijk dat dat Jesse Klaver niet zal zijn - die laat het land liever stuurloos dan dat hij ook maar één kansenparel minder importeert: zijn gifgroene beleid zal niemand missen. Dat betekent toch echt dat VVD, CDA en D66 zullen moeten samenwerken met de PVV, SP, PvdA of ChristenUnie, wat allemaal nog verweg lijkt. De SP en de PvdA hebben zelf geen enkel zin om hieraan mee te doen: niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat hun ideeën mijlenver van die van het 'motorblok' staan, plus dat het gewoon hun goed recht is om niet mee te willen doen. Voor dat duivelse trio zit het echter anders: ze willen wél regeren, maar alleen maar met een heel select groepje partijen waar eigenlijk niets mee te beginnen is. En dat terwijl Geert Wilders' PVV vanaf het begin af aan al heeft gezegd maar al te graag aan tafel te gaan zitten om te kijken wat er mogelijk is. En er is veel mogelijk, aangezien deze partij politiek verreweg het dichtstbij staat en over veel dingen een stuk rationeler denkt dan een partij als GroenLinks, die dan weer wel mee mocht doen. Beter wordt het met deze verkiezingsuitslag dus eigenlijk niet.
Maar dat kan Tjeenk Willink weinig schelen: hij liet in een persconferentie donderdag weten dat wat hem betreft de PVV - en de SP - definitief afvallen als opties voor een coalitiepartner. En dat terwijl men nog niet één keer direct met Wilders gesproken heeft, die daartoe staat te popelen. De informateur had alles op alles moeten zetten om dit kinderachtige schoolpleinuitsluiten te doorbreken, maar heeft hierin net als zijn voorganger roemloos gefaald. Tijd voor een nieuwe informateur dus, voordat hetzelfde verhaal zich herhaalt met Asscher die "nee" zegt en Pechtold die de ChristenUnie wegpest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten