Topeconoom juicht dat euro niks meer waard is na aanzetten geldpers ECB

Geen categoriemrt 09 2015, 15:00
Dankzij de ECB worden vakanties buiten Europa duurder. Hoe is dat positief?!
Hoera, de geldpers is aangezet. De Europese Centrale Bank (ECB) is vandaag begonnen met het opkopen van staatsobligaties van eurolanden voor in totaal 60 miljard euro. Per maand. Totale kosten: 1,1 biljoen euro. Dankzij de ECB kost een vakantie naar de Verenigde Staten of welk ander land in de wereld dan ook bakken met geld, want de euro is vrijwel niks meer waard:
Vooruitlopend op dit enorme aanbod van euro’s is de koers van de euro ten opzichte van andere valuta’s de afgelopen weken dramatisch gedaald. Zo daalde de koers van de euro afgelopen week tot onder de $1,10, een laagterecord in elf jaar.
Tegen De Telegraaf zegt topeconoom van de Rabobank Wim Boonstra dat het goed is voor Nederland en Europa dat de euro minder waard is geworden en een bijzonder zwakke munt is op het moment. Want zo gaan we tenminste ín Europa naar vakantie in plaats van buiten Europa. Ja, echt:
"Amerikaanse auto’s bijvoorbeeld worden duurder. Dat is dus goed voor de Europese auto-industrie die daarmee zijn concurrentiepositie ziet verbeteren. En ook spullen uit China worden duurder, net als een vakantie buiten Europa. In plaats van dat weekendje New York of Londen, dus toch maar in Europa blijven. Misschien zelfs naar Griekenland", suggereert Boonstra met een lach.
Deze topeconoom heeft het niet helemaal begrepen, geloof ik. Waarom zouden we naar Griekenland gaan om daar vakantie te vieren? Dat land wordt met de dag linkser. Griekenland heeft al genoeg geld van ons gehad. Miljarden. Nee, ik vier mijn vakantie liever buiten Europa. Die zwakke euro is helemaal niet fijn.
Het wordt tijd dat er een uitgebreid onderzoek komt naar de invoering van de euro, want keer op keer is de gewone burger de klos van de beslissingen die voor ons worden gemaakt. Tekenen, die petitie!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten