Topman Akademie van Kunsten: 'Kunst moet politiekcorrect links zijn. En vooral zwaar gesubsidieerd worden'

Topman Akademie van Kunsten: 'Kunst moet politiekcorrect links zijn. En vooral zwaar gesubsidieerd worden'

Oh ja. Natuurlijk.

Gijs Scholten van Aschat is vanaf 1 september voorzitter van de Akademie van Kunsten. Volgens de eigen missiestatement wil die Akademie de band tussen kunsten bevorderen... alsmede die tussen kunst, maatschappij, en wetenschap. Want ja, kunst is blijkbaar heel wetenschappelijk. Ofzo.

Meneer van Aschat vindt het absoluut niet kunnen dat het vorige kabinet de subsidies voor kunst enigszins terug heeft geschroefd, van 900 miljoen euro naar 700 miljoen euro. Dat gaat ten koste van de kunst! Van de cultuur! En dat alleen maar omdat die klojo van een Halbe Zijlstra als liberaal van de 'marktwerking' is! Begrijpt hij dan niet dat kunst daar boven staat? Dat kunst en vraag en aanbod niets met elkaar te maken hebben? Hoe anders kunnen talentloze hippies geld 'verdienen' door het maken van betekenisloze 'kunst'?

Volkskrant-zeiksnor Bert Wagendorp is het helemaal eens met Van Aschat dat de 'steun' voor de kunsten omhoog moet. En fors ook:

De kunst wil er van Rutte III kortom graag geld bij, nu er een miljardenoverschot is op de begroting. Er circuleert zelfs een bedrag: tachtig miljoen euro extra. Tachtig miljoen, daar heb je nog geen JSF straaljager voor, nog geen spits van de tweede garnituur. Het is een stuk minder dan wat de 130-kilometeroperatie van Rutte I destijds kostte. Tachtig miljoen dekt nog geen acht uur zorgkosten.

Vervolgens noemt hij die 80 miljoen euro een "fooi" én steekt hij Rutte III alvast een veer in de reet door te stellen dat het nieuwe kabinet "vooruitstrevend" zal worden genoemd voor zo'n luttel bedrag. Dat wij belastingbetalers ons daarvoor in het zweet moeten werken vindt Wagendorp verder volstrekt niet relevant.

Want kunst.

Natuurlijk vraag je je af waarom de linkse Wagendorp zo van de kunst is? Is hij gewoon kunstzinnig? Ligt er een mooie, metafysische redenering aan ten grondslag?

Natuurlijk niet. Wagendorp wil meer geld voor kunst omdat de Akademie gelooft dat kunst links moet zijn. En ja, dan wil de ultralinkse Wagendorp het natuurlijk best subsidiëren. Graag zelfs!

Kunst, vond Scholten van Aschat, moet weer anti-gif worden tegen het rendementsdenken, de heilige markt, de individualisering. Kunst moet het wij-denken uitdragen, een bindmiddel zijn, engagement tonen en ruimte vragen voor minderheden. Kunst is belangrijk, vond hij, want kunst draagt bij aan de reflectie op het leven.

Kunst moet volgens Van Aschat én Wagendorp de oorlog verklaren aan het kapitalisme, het individualisme, en moet juist het collectivistische, multiculturele evangelie uitdragen. Wat deze heren betreft is kunst dus niet inherent van waarde, nee, nee, het is van waarde omdat het een propagandamiddel is voor hun extreemlinkse denkbeelden. Daarom moet er 'extra geld' naar 'de kunsten.'

Nou nee, bedankt. Als deze types propaganda willen maken voor hun extreemlinkse plannen moeten ze dat maar lekker op eigen kosten doen. De gewone Nederlander heeft helemaal geen zin om daar aan mee te betalen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties