Trouw trekt 126 artikelen Perdiep Ramesar in

Trouw trekt 126 artikelen Perdiep Ramesar in

Zonder bronnen begin je niets. Nee, ook niet als je graag over immigratieproblemen schrijft.

Sterker nog, juist dan is het van groot belang dat je bronnen zorgvuldig raadpleegt en daadwerkelijk gebruikt. De ontslagen Trouw-redacteur Perdiep Ramesar heeft, blijkt nu uit onderzoek van zijn oude krant, dat systematisch niet gedaan. Het gevolg: 126 van zijn artikelen zijn ingetrokken. Dit geldt onder andere voor zijn stukken over de zogenaamde Sharia Driehoek in Den Haag.

U kunt zich die artikelen ongetwijfeld nog herinneren, Trouw had er namelijk een echte hit mee te pakken. Volgens Ramesar bleek uit onderzoek (van hem) dat er nogal wat sharia-achtige figuren rondlopen in Den Haag, die alle andersdenkenden het leven onmogelijk maken. In bepaalde wijken heerst de sharia zelfs.

Hoewel daar ongetwijfeld een kern van waarheid in zit heeft Ramesar de 'bronnen' waar hij zijn verhaal op baseerde gewoon verzonnen. Na grootschalig onderzoek van Trouw blijkt nu dat hij dit niet één keer, maar verscheidene malen heeft gedaan. Steeds weer toen ze hem naar zijn bronnen vroegen bleek hij die niet te hebben of ze opeens niet te kunnen contacteren - wat in de meeste gevallen natuurlijk op hetzelfde neerkomt.

Dit verhaal is op verschillende fronten bijzonder triest. Ten eerste is het natuurlijk zorgwekkend dat hij het noodzakelijk vond om bronnen te verzinnen. Dat is een journalistieke doodzonde. Je kunt zoiets niet doen en hopen dat je je baan kunt behouden. Daarnaast is het ook zorgwekkend dat Trouw hem niet eerder lastige vragen stelde/betrapte. Ze werken daar met een heel scala aan redacteurs die elkaars werk dienen te controleren. Waarom dat niet goed gebeurd is, is mij een raadsel. Je vraagt je dan ook af of dit soort praktijken vaker plaatsvinden bij grote, landelijke dagbladen.

Tenslotte heeft Ramesar de hele beweging die zich kritisch uitlaat over immigratie en integratie in diskrediet gebracht. Kijk maar eens naar deze tweet van de linkse Zihni Özdil, die Ramesars bedrog meteen tegen iedereen gebruikt:

Zonde, omdat er geen twijfel over bestaat dat het helemaal niet goed gaat in, zeg, de Haagse Schilderswijk. Geen mens twijfelt eraan dat die wijk steeds verder radicaliseert. Ik bedoel maar: joden verlaten de wijk razendsnel omdat ze zich niet langer veilig voelen. Zo'n Özdil kan het vervelend vinden dat dit soort wanpraktijken aan de kaak worden gesteld, maar het is belangrijk dat we hierover praten... en dat we dat op een open, eerlijke, en transparante manier doen.

Kortom, Ramesar heeft niet alleen zichzelf te grazen genomen, maar ons allemaal. Door hem is dit debat in bepaalde kringen onmogelijk gemaakt; men kan zich opeens verstoppen achter zijn leugenarij en kan échte problemen lekker verzwijgen.

Lees meer over:
Trouw Sharia Perdiep Ramesar

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer