Trump en China stappen langzaam weer af van importheffingen

Geen categoriemaa 02 2019, 8:00
De Amerikaanse president Donald Trump vraagt China om importheffingen op Amerikaanse landbouwproducten te schrappen, in ruil voor het niet door laten gaan van een tarievenverhoging. Trump wil de boeren te vriend houden namelijk! Via de NOS.
De handelsoorlog is natuurlijk niet zonder slachtoffers. Hoewel we over de Chinezen weinig horen, kregen we hier en daar wel mee hoe de Amerikanen eronder gebukt gingen. Met name de boeren kregen het zwaar, omdat China tarieven opwierp voor Amerikaanse vee- en landbouwproducten.
Trump heeft wat dat betreft een beetje onderschat wat de gevolgen voor zijn eigen achterban zouden zijn, terwijl Xi Jinping daar natuurlijk minder last van heeft. De Chinezen zullen ook wel heel gericht te werk zijn gegaan en tarieven hebben toegespitst op Trump's achterban om hem zo hard mogelijk te raken. Maar goed, met een karakteristiek tweetje stelt Trump z'n achterban gerust:
[embed]https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1101620175638614016[/embed]
[embed]https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1101620176947236866[/embed]
Of het nu eenrichtingsverkeer wordt qua het versoepelen van de heffingen zal nog moeten blijken. Is het inderdaad zo dat alleen Trump last heeft van de tarieven, doordat China zijn achterban op scherp zet, dan lijkt alles voor niets te zijn geweest. Dit valt echter moeilijk vast te stellen omdat de Chinezen maar weinig blijk hebben gegeven van wat het effect van de heffingen is geweest.
In het artikel staat wel leuk dat de handelsoorlog voor beide landen negatief heeft uitgepakt, want een paar economen beweren dat. Maar wellicht zijn er op andere terreinen wel slagen gewonnen die bijvoorbeeld effect hebben gehad op Chinees beleid. Niet alle winst moet in materiële termen worden uitgedrukt, dat was namelijk nooit het hoofddoel van Trump volgens mij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten