Trump en Cruz vanavond weer klaar om veel afgevaardigden te winnen

Geen categoriemaa 15 2016, 20:00
Er staat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan weer veel op het spel bij de Republikeinen. Ted Cruz hoopt vanavond een flinke inhaalslag te kunnen maken ten opzichte van Donald Trump, terwijl Trump juist probeert de race vanavond op slot te gooien.
Nadat twee weken geleden Super Tuesday één groot afgevaardigdenfeest werd voor Donald Trump en Ted Cruz, lijkt de dag van vandaag dat nog even dunnetjes te zullen overdoen. In Ohio, Florida, Illinois, Missouri en North Carolina gaan Republikeinen naar de stembus om te bepalen wie volgens hen de partijkar mag gaan trekken in november, tijdens de presidentsverkiezingen.
De verwachtingen zijn 'all over the place'. Politieke website Politico zegt te verwachten dat vanavond alle staten - behalve Ohio - gewonnen gaan worden door Donald Trump. Het Cruz-kamp denkt echter van niet, en heeft groot ingezet op Missouri, Illinois en North Carolina. De senator uit Texas hoopt minstens twee van die drie staten te kunnen winnen, en misschien zelfs alle drie. Als dat laatste scenario uitkomt, weet Cruz een uitstekende nacht te boeken en is hij ineens de spekkoper voor de Republikeinse nominatie.
Maar als Cruz dat niet weet klaar te spelen, is de race eigenlijk zo goed als voorbij. Donald Trump die vandaag vier of vijf staten wint, kan eigenlijk niet meer worden gestopt.
Persoonlijk verwacht ik eigenlijk dat de uitslag voor geen van tweeën een enorme triomf zal worden. Ik vermoed: Illinois en Florida naar Trump, Missouri en North Carolina naar Cruz en dan Ohio naar John Kasich.
Eén overwinning heeft Trump echter in ieder geval al binnen. De extraterritoriale eilandengroep Northern Mariana Islands koos met duidelijke cijfers voor de zakenman uit New York. Die negen delegates mag de koploper dus alvast in z'n zak steken.
Voor wie het vandaag overigens nóg meer alles of niets is dan Cruz of Trump, is Marco Rubio uit Florida. Rubio begon deze race als één van de favorieten voor de eindzege, maar wist slechts drie staten te winnen (waarvan er twee eigenlijk geen staat zijn). Als hij z'n eigen thuisstaat verliest aan Trump is niet alleen zijn campagne voorbij, maar ook z'n politieke carrière. Nog nooit deed een Republikeinse kandidaat het in de primaries zo slecht in z'n eigen thuisstaat als Ted Cruz enkele weken geleden in Texas, maar Cruz wist uiteindelijk wél gewoon met ruime cijfers te winnen. Als Rubio dat niet kan nabootsen, is het na vanavond uit met de pret.
Het gaat er dus om spannen. Om 1 uur Nederlandse tijd sluiten de stembureaus in de meeste staten, gevolgd door een tweede golf om 2 uur. Tegen drieën moet sowieso duidelijk zijn wie zich vanavond de winnaar mag noemen, Cruz of Trump. En of Rubio nog steeds meedoet...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten