Turkije wordt totalitair: overheid neemt oppositiekrant over, gooit kritische journalisten eruit

Turkije wordt totalitair: overheid neemt oppositiekrant over, gooit kritische journalisten eruit

De Turkse krant Zaman is overgenomen door de overheid. De reden? De krant is kritisch over president Recep Tayyip Erdogan en zijn islamistische AK Parti.

Het gaat helemaal mis in Turkije. Nou wisten we dat al een tijdje, maar vandaag werd het duidelijker dan ooit dat het land razendsnel in een dictatuur verandert. De reden? De overheid heeft een grote en invloedrijke oppositiekrant overgenomen. Het gaat om Zaman, die ook een Engelstalige versie heeft Today's Zaman geheten.

De overname vond gisteren plaats. Vandaag kwam de overheid meteen, en op hardhandige wijze, in actie. Zoals Abdullah Bozkurt, een journalist van Zaman, uitlegt op Twitter:

Korte tijd later voegde hij daar aan toe:

Screen Shot 2016-03-05 at 15.53.19

Dat is afgrijselijk, maar het wordt nog erger. Trouwe lezers van Zaman gingen vandaag namelijk naar het hoofdkantoor van de krant om daar te demonstreren tegen de vijandelijke overname door de staat. Het gevolg? Ze werden in elkaar gemept en beschoten door de politie:

Screen Shot 2016-03-05 at 15.47.32

Screen Shot 2016-03-05 at 15.39.56

Screen Shot 2016-03-05 at 15.40.08

Dit soort gedrag -- zowel het overnemen van oppositiekranten als de aanvallen op vreedzame demonstranten -- hoort niet thuis in een democratie. Sterker nog, in een democratisch land gebeuren dit soort zaken niet. Dat ze wel in Turkije gebeuren zegt genoeg over de staat van de democratie in dat land of, beter gezegd, het gebrek eraan.

Turkije is tegenwoordig gewoon een autocratie. De vraag is niet of Erdogan de alleenheerschappij in handen krijgt, maar wanneer het officieel erkend wordt.

Vanaf vandaag wordt Zaman gerund door de Erdogan-bondgenoten. Zoals de hierboven geciteerde Bozkurt duidelijk maakt op Twitter betekent dit dat alle kritische journalisten buitenspel gezet worden.

Toen de redactie van de krant het nog voor het zeggen had maakten ze snel een voorpagina voor de krant van vandaag: de laatste krant toen Zaman nog onafhankelijk was. De voorpagina van de Engelstalige versie zegt genoeg:

Daar hebben ze natuurlijk helemaal gelijk in. Het ergste is alleen dat er niets aan zal gebeuren. Europa vindt het allemaal wel best en Erdogan heeft in Turkije al zoveel macht dat het suïcidaal is voor journalisten, politici en gewone burgers om op grote schaal tegen hem in verzet te komen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties