Turkse minister: "Rutte vroeg me om niet voor, maar na de verkiezingen te komen om Wilders niet te helpen"

Turkse minister: "Rutte vroeg me om niet voor, maar na de verkiezingen te komen om Wilders niet te helpen"

Geen categoriemaa 13, 8:00
Het is bevestigd: de zogenaamd principiële houding van Mark Rutte is niets meer of minder dan een theaterstukje voor de bühne.
Gisteravond berichtten wij dat de Duitse krant Bild beweert dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel een belangrijke boodschap had doorgegeven aan zijn Turkse ambtsgenoot: stel het bezoek aan Nederland uit tot na de verkiezingen. Als dat klopt is dat natuurlijk bijzonder schokkend. Het betekent namelijk dat Rutte's zogenaamde principiële houding niets meer of minder dan een theaterstukje pur sang is.
Het verslag in Bild wordt nu bevestigd door Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Op campagne in het zuiden van Turkije zei hij gisteravond namelijk dat de regering Rutte II hem inderdaad gevraagd had om niet nú, maar een week of wat later langs te komen. De reden was simpel: als hij voor de verkiezingen langskwam zou dat Geert Wilders in de kaart spelen.

“Nederlandse politici begonnen me te vertellen, ‘Mr. Minister, als je nu komt, zal het Wilders' stemmen verhogen. Alsjeblieft, kom na de verkiezingen.” “Is dit mijn probleem? Als je het mij op een normale manier had gevraagd, zou ik graag geholpen hebben, maar als je eerst in de media roept 'Nee hij mag niet komen,' dan werk ik daar natuurlijk niet aan mee."

Kortom, Nederlanders kunnen wel ophouden quasi-trots te zijn op Rutte omdat hij eindelijk een "rechte rug" getoond heeft en "de lange arm van Ankara beperkt heeft." Rutte speelde een politiek spel. Cavusoglu werd verteld dat hij welkom was na 15 maart. Dat was voor Nederland geen enkel probleem geweest. Het enige wat Rutte wilde voorkomen is dat honderden of zelfs duizenden Turken met Turkse vlaggen stonden te zwaaien vóór 15 maart. Daarna mocht het wat hem betreft wél.
Het bewijst maar weer eens dat de VVD-leider een opportunist pur sang is; een typische politicus die er alles voor over heeft om de macht in handen te houden. Dat je een diplomatieke rel ontketent vanwege principes is tot daar aan toe, maar daar is hier geen sprake van. Rutte heeft de boel bewust puur en alleen op scherp gezet om de verkiezingen te kunnen winnen.
Zieliger en opportunistischer dan dit wordt het niet. Wat is die man toch een ongelooflijke huichelaar. En maar net doen alsof hij principes heeft. Je zou erom lachen als het niet zo ontzettend triest was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten