Turkse slachter katholieke priester Santoro geeft toe: 'Ik vermoordde hem omdat hij moslims wilde bekeren'

Geen categoriejan 17 2017, 11:00
Oğuzhan Aydın vermoordde in 2006 de katholieke priester Andrea Santoro in het Turkse Trabzon. Gisteren vertelde hij aan een lokale krant dat hij tot zijn daad kwam uit woede over het missionariswerk van de priester.
In gesprek met de Karadeniz Gazete zegt Aydin dat hij woedend werd op de priester toen die hem vertelde dat het zijn doel was om "alle moslims tot het christendom te bekeren." Natuurlijk mogen moslims dat wat deze slachter betreft wel doen met aanhangers van andere religies, maar die andere religies moeten vooral niet het lef hebben om dat ook te doen. Dan verdienen ze de doodstraf.
Volgens Aydin was het geen moord met voorbedachte rade. Echt niet. Hij was zestien jaar oud toen hij in gesprek raakte met de priester over zijn werkzaamheden in Turkije. In dat gesprek zei Santoro dat het zijl doel was om het christendom te verspreiden in Turkije. Dat kon Aydin niet hebben. Hij riep tegen de priester dat "Islam de enige ware religie is" en vermoordde de arme christelijke leider vervolgens. Dat gebeurde in de kerk van de priester, de Heilige Maria kerk in Trabzon.
Dat is natuurlijk allemaal al schokkend genoeg, maar wat dit verhaal nog erger maakt is dat Aydin vorig jaar werd vrijgelaten door de autoriteiten. Hij werd weliswaar veroordeeld tot 18 jaar en 10 maanden cel, maar na de gefaalde coup van vorig jaar besloot president Erdogan dat hij gevangenisruimte nodig had om aanhangers van Fethullah Gülen op te sluiten. Aydin deed daar zijn voordeel mee: hij werd vervroegd vrijgelaten zodat een Gülenist zijn plek in de gevangenis kon innemen.
Nou moeten we het eens omdraaien. Stel je voor dat iets vergelijkbaars in Nederland gebeurde, maar dat de dader een radicale Katholiek was en het slachtoffer een Turkse imam. Hoe denk je dat de Turkse regering en de Turkse media daarop gereageerd hadden? Ik denk dat we het antwoord allemaal wel weten: ze zouden helemaal los zijn gegaan en geroepen hebben dat Nederland overduidelijk in staat van oorlog verkeerde met de islam. De dader had op de brandstapel gemoeten, aanpakken die hap.
Juist daarom is het zo veelzeggend dat deze brute moordenaar nu alweer vrij rondloopt in Turkije en daar zelfs interviews kan geven aan lokale kranten. Dat is nóg zorgwekkender als je bedenkt dat de Turkse regering er op de één of andere manier wél in slaagt om aanhangers van Gülen het zwijgen op te leggen. Daaruit blijkt duidelijk wat de prioriteiten van de Turkse regering zijn.
Kunnen Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu hier misschien iets van zeggen? Of vinden de heren 'trotse Nederlanders' het helemaal niet relevant wat er met christenen gebeurt?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten