Túúúrlijk. Vader van Syriëganger Reda Nidalha: ''Hij kwam om te helpen, niet om te moorden!"

Geen categorieokt 24 2017, 20:00
Het is inmiddels het go to-smoesje van iedere Syriëganger die weer op Nederlandse bodem is of zich voorbereidt op een glorieuze terugkeer: nee, ik was geen ISIS-strijder, maar alleen een hulpverlener. En wij, domme niet-islamitische Nederlanders, moeten die onzin maar gewoon geloven. De volgende spijtoptant die met de smoes komt aanzetten is Reda Nidalha, alias Abu Sumail al-Hollandi.
Je wordt er echt dood- en doodmoe van. Teruggekeerde ISIS-strijders die na aankomst op Schiphol weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor hun afschuwelijke daden, maar in plaats daarvan bij hoog en laag beweren dat ze alleen in Syrië waren om daar de barmhartige hulpverlener uit te hangen. Geparafraseerd wat de meeste Syriëgangers in Nederland tegen de media of de rechtbank zeggen: 'Afgehakte hoofden? Verkrachte vrouwen? Gesloopt cultureel erfgoed? Nee joh, dat waren andere Syriëgangers. Ik heb alleen maar baby's geaaid en oude mannen hun dagelijkse pilletjes gegeven!'
En zo is het ook met Reda Nidalha. De jongen is (nog) niet terug in Nederland, maar zijn vader probeert alvast de rode loper uit te werpen voor zijn magnifieke terugkomst. Het straatje van zoonlief de ISIS-handlanger wordt helemaal schoongeveegd:

"Reda vertrok plotseling in mei 2014, net 19 jaar oud en niet gelovig opgevoed. Hij ging kinderen en verkrachte vrouwen helpen in Syrië, vertelde hij zijn zus aan de telefoon. Hij kreeg al snel spijt en probeerde weg te komen van IS, weet zijn vader. "Hij kwam om te helpen, niet om te moorden. Ik heb hem geholpen met vluchten. De derde keer is het uiteindelijk gelukt."

Nidalha hoopt dat de Nederlandse overheid wel oog heeft voor de verschillen tussen de Syriëgangers. "Niet iedereen is met hetzelfde doel gegaan. Er zijn ook mensen gegaan om te helpen. Dat hebben Nederlanders vroeger ook gedaan in anderen landen. Zij zijn nu helden. Onze kinderen zijn nu terroristen.""

Dat lees je inderdaad goed: Nidalha senior presteert het om zijn zoon die op jihad ging een "held" te noemen, en zeker geen terrorist. Ik vraag me af hoe Koerden, vrouwen, yezidi's en de inwoners van de nu compleet vernietigde steden Aleppo en Raqqa denken over dat statement. Al die buitenlandse strijders die het land naar de verdommenis hebben geholpen: helden, dát zijn het gewoon!
Een statement dat overigens - en eigenlijk behoeft het ook geen uitleg - aan alle kanten rammelt. Want diezelfde vader heeft het later wel over hersenspoelingen in België, contact met criminelen en knokken voor het door jihadisten overgenomen Vrije Syrische Leger. Je weet wel: allemaal typische hulpverleners-bezigheden, nietwaar?
Precies.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten