Tweede Kamer niet blij met opkomst Trump

Geen categoriemrt 02 2016, 8:00
Nederlandse Kamerleden zijn het met elkaar eens: Donald Trump is een fenomeen, maar dat betekent niet automatisch dat het geweldig is als hij wint.
Sterker nog, volgens de meeste Kamerleden -- uit verschillende partijen -- zou dat zelfs desastreus zijn. Niet alleen voor Amerika zelf, maar ook voor de rest van de wereld.

"Trump benadert zijn kandidatuur als een vastgoedproject. Hij zet extreem hoog in, vliegt concurrenten naar de keel. Maar het presidentschap van het machtigste land ter wereld ís geen vastgoedproject. Trump is ook nog een narcist - niet gezond voor iemand met zoveel macht. De VS is na acht jaar Obama minder dominant dan ooit. Sommige pacifisten vinden dat mooi, maar ik feliciteer de Amerikanen daar niet mee. Een man als Trump zou de Amerikaanse rol op het wereldtoneel nog veel verder ondermijnen."

CDA'er Raymond Knops -- bepaald geen linkse progressief -- voegt daar aan toe:

"Je houdt je hart vast. Op het wereldtoneel zou hij tegenover andere testosteronmannen als Poetin en Erdogan alleen maar olie op het vuur gooien en conflicten verhevigen."

En dan hebben we PvdA'er Michiel Servaes ook nog:

"Je moet er niet aan denken dat hij president wordt. Des te verontrustender is het dat hij nog steeds frontrunner is bij de Republikeinen."

Zelfs PVV'er Raymond de Roon is voorzichtig:

"Hier is dat verfrissend gebleken, maar hoe dat in de VS uitpakt, moeten we afwachten. Ik heb geen inzicht in hoe Trump denkt over Defensie en buitenlandbeleid. Behalve een paar slogans hebben we daar niets over gehoord.”

Deze Kamerleden hebben natuurlijk stuk voor stuk gelijk. Als Trump het wint heeft Amerika een enorm probleem: ik heb nog nooit zo'n narcist gezien. Hij liegt over alles -- routinematig -- en geeft alleen om zichzelf en zijn macht en geld. Daar komt nog eens bij dat hij een ongelooflijk kort lontje heeft en totaal niet om kan gaan met kritiek.
Het goede nieuws? Hoewel Trump vannacht een goede nacht had is zijn leiding ten opzichte van de nummer twee aanzienlijk minder groot dan gedacht. In veel staten deed Trump het significant slechter dan verwacht. Dit betekent dat de Republikeinse voorverkiezingen er nog lang niet opzitten: met name Ted Cruz kan hem mogelijk nog steeds verslaan, maar dan moeten echte conservatieven en libertariërs zich nu wel achter hem verenigen.
Laten we hopen dat dit gebeurt want de Kamerleden hebben gelijk over Trump.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten