Universiteiten zien in internationale studenten een melkkoe

Geen categorieaug 29 2018, 21:00
Universiteiten verdienen al enige tijd flink wat geld aan internationale studenten. Er is een fikse groei van internationale studenten die naar Nederland komt om te studeren. Via de NOS.
In totaal schijnen de universiteiten zo'n 195 miljoen euro meer over te hebben dan waarop hun budget was begroot. Dit komt doordat internationale studenten niet het wettelijk gebruikelijke collegegeld betalen maar een zogeheten instellingtarief, wat vele malen hoger ligt dan de €2060,- per jaar collegegeld.
Door de grote toestroom en de wassen neus genaamd 'globalisering' richten steeds meer scholen en universiteiten zich op internationale studenten waardoor alles ook in het Engels wordt gegeven en er steeds meer lotingsstudies zijn. Het uiteindelijke resultaat is natuurlijk dat de internationale studenten zich weer huiswaarts bewegen of naar een hotspot zoals Silicon Valley of London. Nederland verdrukt hiermee de eigen bevolking voor de veel lucratievere internationale studenten die dit land uiteindelijk de rug toe zullen keren.
En de schade zou nog mee kunnen vallen als die 195 miljoen euro besteed werd aan de opleidingen van de eigen bevolking maar u snapt vast ook wel dat dat niet is waar het geld zal eindigen. Misschien een keer wat nieuwe computers in de open leerruimten of iets dergelijks maar verder moet je dan ook niet meer zeuren hoor.
D66-Kamerlid Paul van Meenen vindt het allemaal maar onbegrijpelijk dat universiteiten en hogescholen zich zo gedragen en hebben volgens hem wat uit te leggen. Want Paul viel dit nu pas op en heeft jaren onder een steen geleefd, blijkbaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten