Van Brexit naar wereldspeler - Groot-Brittannië wil twee nieuwe legerbases bouwen

Geen categoriedec 30 2018, 17:00
Gavin Williamson is het hoofd van het Britse ministerie van Defensie en pleit voor een grotere aanwezigheid op het wereldtoneel na de Brexit. Als eerst maar eens twee nieuwe legerbases in de Cariben en Zuid-Oost Azië. Dat meldt het AD.
Aan zelfvertrouwen geen gebrek! Aan realiteitszin, wellicht. Williamson vindt dat Groot-Brittannië optimistisch moet zijn en meent zelfs dat dit 'het grootste moment is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.'
Wat voor invloed Groot-Brittannië na de Brexit zou moeten hebben en op wie, wordt niet duidelijk. De gevolgen van de Brexit zouden, economisch gezien, wel eens flinke klappen kunnen worden voor het land. Als dat het geval is lijkt het mij héél stug dat Defensie dan nog een flink budget overhoudt om een beetje stoer te kunnen doen in andere delen van de wereld waar het eigenlijk niets meer te zoeken heeft.
Daarbij stelt Groot-Brittannië, zelfs als de klap van de Brexit meevalt, eigenlijk geen ene moer voor op het wereldtoneel. De Verenigde Staten, China, Rusland en Iran zijn binnen de huidige context van de machtspolitiek, het meest relevant. Groot-Brittannië is normaliter de bondgenoot van de Verenigde Staten maar met de afkeer voor Trump, die nog best kans maakt op een tweede termijn, zou ook die relatie wel eens bekoeld kunnen zijn tegen de tijd dat Groot-Brittannië weer macht wil projecteren.
Aan de andere kant is het ook wel begrijpelijk dat de eilandnatie macht wil kunnen projecteren om niet langer afhankelijk te hoeven zijn van andere mogendheden in regio's waar zij zelf belang bij hebben dat die veilig zijn. Op eenzelfde manier als dat Rusland belang heeft bij de Krim en Syrië, vanwege de toegang tot de Middellandse Zee. We moeten nog maar zien wat er van komt dus!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten