Van Rompuy: Rutte dreigde 'uit de euro te stappen'

Geen categorieapr 30 2014, 10:14
Bent u ook zo onder de indruk van de timing van dit soort 'openbaringen'?
Kort voor de verkiezingen komt Herman van Rompuy ineens met schokkend nieuws: in 2012 dreigde Mark Rutte Nederland terug te trekken uit de euro. Ja, ja, heel de EU was van streek. Een premier die de belangen van zijn land zomaar voor ogen durfde te houden en de EU desnoods wilde opblazen! 
Ongelooflijk!

Geen enkele andere premier zwaaide ooit met het eurolidmaatschap van zijn land, zegt Van Rompuy vandaag in een interview met de Volkskrant. Hij was 'verwonderd' over de opstelling van Rutte. Andere aanwezigen bij het gesprek waren compleet verrast. Publiekelijk hamerde de premier immers op het economische belang van de euro, in reactie op de oproep van de PVV om de eurozone en de EU onmiddellijk te verlaten.

De reden dat Rutte zo boos werd? Van Rompuy wilde dat hoofdsteden van lidstaten contracten zouden sluiten met Brussel over hun economische doelstellingen. Als ze zich aan de afspraken hielden zouden ze een 'beloning' krijgen. Hoewel hij soms wat langzaam is besefte Rutte dat dit de EU zou veranderen in een transerunie. Daar, zei hij, wilde hij niet voor tekenen.
Nu is het opmerkelijke dat Rutte die uitspraak kort voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 deed. Hij voelde toen de hete adem van de PVV in zijn nek en was doodsbang dat hij, niet Wilders, verantwoordelijk zou worden gehouden voor de val van Rutte I. Of, zoals het ook bekend stond: DDS I.
Toen hoefde dit verhaal niet naar buiten te komen - het werd kort voor de verkiezingen duidelijk dat de PVV in elkaar was gedonderd - maar nú heeft Rutte er gezien de peilingen wel iets aan. En dus doet Van Rompuy het opeens uit de doeken.
Goh, wat toevallig zeg.
Ik begrijp dat de heren hopen dat de Nederlandse kiezer hierin trapt, maar gelukkig geloof ik er geen bal van dat deze zo naïef is. Zelfs een blinde doorziet dit soort opzichtige spelletjes nog. Daar komt bij dat Rutte er na de verkiezingen van 2012 alles aan heeft gedaan om Van Rompuy wél zijn zin te geven. De Europese 'president' geeft dat zelf ook toe:

"Er is sindsdien zoveel gebeurd dat ik er niet meer stil bij sta."

Met andere woorden, het is op zijn best een storm in een glas water en op z'n slechtst een afgesproken campagne-move van de heren Van Rompuy en Rutte.
UPDATE
Zoals Pieter Omtzigt duidelijk maakt op Twitter is Rutte helemaal nooit tegen bindende contracten geweest tussen lidstaten en Brussel.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

verzoekt de regering, niet in te stemmen met bindende lidstaatcontracten voor alle eurolanden,

en gaat over tot de orde van de dag.

Omtzigt

Van Rompuys verhaal wankelt dus aan alle kanten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten