Varkensproductie krimpt in Nederland, Spanje neemt het heel blij over

Varkensproductie krimpt in Nederland, Spanje neemt het heel blij over

Varken zielig in een kooi. Foto via Shutterstock.com, door John And Penny

Er wordt de laatste tijd veel gezegd en geschreven over een mogelijke "inkrimping van de veestapel" in Nederland. Dat zou nodig zijn om "de stikstofuitstoot" te verminderen. Daarnaast zijn er natuurlijk linkse partijen die het verkleinen van de veestapel óók willen omdat ze de veehouderij dierenmishandeling vinden.

Boeren zeggen daar maar al te vaak op dat als zíj́ geen vee houden - of in ieder geval minder vee - dat ándere landen zich hier dan ook gewoon in gaan specialiseren.

Caroline van der Plas van BBB deelt nu een artikel - door een tweet van een ander te retweeten - waaruit blijkt dat dit inderdaad zo is.

"Door een combinatie van milieu, dierenwelzijnsregels en vergrijzing krimpt de veehouderij in Nederland en Duitsland," schrijft Kees van Dooren. "Spanje neemt de wegvloeiende varkensproductie in Noordwest-Europa welwillend over."

Volgens de Rabobank heeft Spanje in 2020 9% meer varkensvlees geproduceerd dan het jaar ervoor. En deze ontwikkeling is niet nieuw. Uit de gegevens blijkt dat de Spaanse varkensproductiesector steeds groeit, elk jaar weer. Dit terwijl de sector in ons land juist afneemt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer