Venezuela is nóg een voorbeeld van dat socialisme niet werkt: 13000 procent inflatie

Venezuela is nóg een voorbeeld van dat socialisme niet werkt: 13000 procent inflatie

Soms snap ik het niet hoe veel voorbeelden we nog moeten aanhalen voordat aanhangers van het socialisme eindelijk eens gaan begrijpen dat socialisme niet werkt. Centralisering van productie en macht is nooit een goede oplossing. Daar komt alleen maar narigheid van. Daarvan kunnen bewoners van Noord-Korea getuigen, of China, of Cuba en vandaag de dag ook Venezuela. Het is allemaal niet zo moeilijk om te bedenken dat er geen socialistische heilstaat kan bestaan. Het is inherent aan de positie van het socialisme.

Het olierijke Venezuela is onder Maduro een straatarm land geworden dat nauwelijks nog aan levensmiddelen en medicijnen kan komen. Het Internationaal Monetair Fonds becijfert de inflatie voor dit jaar op 13.000 procent en ziet de economische kracht van het land dit jaar met 15 procent afnemen. Als gevolg van de crisis zijn meer dan een miljoen Venezolanen het land ontvlucht.

Analisten hebben gezegd dat overheidspersoneel onder druk gezet wordt op Maduro te stemmen en dat voedselbonnen worden gekoppeld aan nieuwe identificatiebewijzen die vereist zijn om te kunnen stemmen.

Op het moment dat de overheid te veel macht krijgt om problemen 'op te lossen', krijgt het ook macht om veel dingen weg te halen. Een overheid die je alles kan geven, is een overheid die je alles kan afpakken. Dat hebben de Venezolanen nu ook goed geleerd. De vraag is alleen hoe het nu verder moet, aangezien door manipulatie van het systeem, president Maduro weer verkozen gaat worden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer