Verbouwing Binnenhof gaat half miljard euro kosten

Geen categoriejul 06 2015, 19:00
Een grootschalige verbouwing van het politieke centrum van Den Haag loopt flink in de papieren, zo rekent een adviescommisie van minister Stef Blok de Kamer vandaag voor.
De gebouwen van de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, het Torentje van de minister-president en andere gebouwen op het Binnenhof bevinden zich in een erbarmelijke staat. Dat zegt voormalig minister Liesbeth Spies, die aanbevelingen voor en snelle en doelmatige renovatie aanbiedt in een rapport dat vandaag is verstrekt aan leden van de Tweede Kamer.
De grootschalige renovatie van de gebouwen rond het Binnenhof, gaat naar schatting 500 tot 600 miljoen euro kosten.[...] Het slimste is om het Binnenhof in één keer, in vijfenhalf jaar, te verbouwen, zegt Spies. De Eerste en Tweede Kamer kunnen in die periode terecht in het gebouw waar nu nog het ministerie van Buitenlandse Zaken zit. Bij deze variant wordt tot twintig procent bespaard op de geschatte kosten.
Spies rekent een aantal scenario's door, maar benadrukt dat 5,5 jaar echt de minimumduur is. Korter zal echt niet gaan. Ook wat betreft de kosten durft ze geen definitief standpunt in te nemen. Ze wijst op eerdere bouwprojecten van de overheid die stuk voor stuk duurder werden dan waren begroot. Spies durft ook voor de aanstaande Binnenhofverbouwing zich niet op het bedragen van €500 miljoen al te laten vastpinnen. Het kan nog duurder worden, schrijft ze:
We hebben - door ervaring wijs geworden - een forse post onvoorziene kosten opgenomen.
De minister weigert zelf vooralsnog te reageren. In een brief aan de Kamer schrijft hij dat het kabinet pas later met een eigen standpunt zal komen:
Na het reces zal ik u het standpunt van het Kabinet over dit advies doen toekomen.
Aldus de bewindsman.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten