Verdachte moord Els Borst bekent: moord was "goddelijke opdracht"

Geen categoriefeb 04 2016, 18:00
Bart van U., die verdacht wordt van de moord op Els Borst, heeft bekend.
Dat deed de hoofdverdachte in de zaak rondom de moord op de oud-politica donderdagmiddag redelijk onverwacht. De man had tot nu toe geweigerd ook maar iets te zeggen over de zaak, en beriep zich constant op zijn zwijgrecht. Tot vanochtend: Bart van U. gaf toen plotseling aan dat hij, achter gesloten deuren, een bekentenis wilde afleggen.
Dat heeft hij nu dus ook gedaan. Hij vertelde niet alleen maar dát hij de vrouw heeft vermoord, maar ook waarom. Volgens hem was de moord een "goddelijke opdracht" geweest. Het zou een vergelding zijn voor de euthanasiewet die Borst in 2001 aangenomen kreeg in het parlement. Er werd al eerder gespeculeerd over de mogelijkheid dat het hier om een politieke moord zou gaan. Doordat het echter reeds 15 jaar geleden is dat de wet werd aangenomen, werd deze mogelijkheid al snel van tafel geschoven. Het lijkt er dus op dat dat onterecht is gedaan.
Het is nu de vraag of er genoeg bewijs is om deze bekentenis ook forensisch te onderbouwen. Doordat vermoed wordt dat U. mentaal instabiel is, bestaat er de kans dat hij deze bekentenis onterecht heeft afgelegd. Hij wordt er echter ook van verdacht zijn zus begin 2015 om het leven te hebben gebracht. Deze moord bekende hij al eerder. Belangrijk is dat deze moord grote overeenkomsten kent met de moord op Els Borst: beide vrouwen zijn met meerdere messteken om het leven gebracht. Een veroordeling voor één van beide moorden kan de andere veroordeling dus dichterbij brengen.
Een psychiatrisch rapport over U. komt op 17 februari uit. Hopelijk zal dat meer licht werpen op beide zaken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten