Verenigde Staten weigert referendum voorstel van Rusland voor oost-Oekraïne

Verenigde Staten weigert referendum voorstel van Rusland voor oost-Oekraïne

Kabinet Trump peinst er niet eens over. Geen referendum die het lot van oost-Oekraïne zal beslissen. Rusland kan fluiten naar een oplossing. Dat meldt CBS News.

Afgelopen vrijdag liet Russische ambassadeur voor de VS, Anatoly Antonov, weten dat een referendum voor de separatisten in oost-Oekraïne, een besproken mogelijkheid was. Hij doelde hiermee op de gesprekken die tussen Trump en Poetin hebben plaatsgevonden in Helsinki.

De Minsk-overeenkomsten zouden een oplossing moeten gaan bieden maar zijn nog in de onderhandelingsfase. Vanuit de VS wordt ook beweerd dat een referendum in oost-Oekraïne niet legitiem zou kunnen zijn omdat het niet onder het gezag van de Oekraïense overheid valt.

Wat echter de hoofdreden lijkt te zijn voor het afwijzen van zo'n referendum, is dit nieuwsbericht waarin staat dat de VS weer 200 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in het Oekraïense leger, bovenop de miljard dollar die ze er sinds 2014 al in hebben gepompt. Het zou niet getuigen van een goede investering om nu al een referendum te introduceren nog voor men z'n geld heeft terugverdiend.

De volgende ontmoeting tussen Trump en Poetin zal de kwesties van nucleaire wapens, Noord-Korea, Iran, Syrië en ook Oekraïne behandelen. Een geopolitieke top dus waar high-stakes Poker kinderspel bij is. Trump heeft al eerder aangegeven er hard in te zullen gaan en 'Putin's worst enemy' te worden als ze er niet samen uitkomen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties