Britse verkiezingen: Theresa May stevent af op grote meerderheid. Brexit here we come!

Britse verkiezingen: Theresa May stevent af op grote meerderheid. Brexit here we come!

Of slaagt het eurofiele en politiekcorrecte Labour er tóch in om de meeste peilers te verrassen?

Vandaag is het D-Day in het Verenigd Koninkrijk. Britse kiezers gaan naar de stembus om te bepalen welke partij -- en welk persoon -- hun land de komende jaren mag leiden. Op 18 maart schreef premier Theresa May vervroegde verkiezingen uit omdat de Tories er op dat moment fantastisch voor stonden in de peilingen. Als de verkiezingen toen waren zouden de pro-Brexit conservatieven de sociaaldemocraten van Labour én de eurofielen van D66 totaal wegvagen.

In de twee maanden sindsdien is er wel heel veel gebeurd. Waar de campagne als een tweede referendum over Brexit begon veranderde May het uiteindelijk met een verkiezingsprogram waarin onder meer stond dat ouderen voor hun eigen (ouderen-) zorg zouden moeten betalen. Zelfs redelijk rechtse kiezers vonden dat veel te ver gaan. Uiteindelijk kwam May daarop terug, maar toen was de schade al aangericht.

Maar toch. De afgelopen week heeft May het weer over Brexit doen gaan. Daarnaast is Labour-leader Jeremy Corbyn natuurlijk heel zwak op het gebied van terrorisme, wat nu een sleutelonderwerp is. Als gevolg daarvan heeft May nu toch weer een voorsprong van 7 procentpunt, aldus de laatste peilingen voor de verkiezingen. Nigel Farage voorspelt dan ook dat de Tories van May een meerderheid van 65 zetels krijgen in het House of Commons (de Britse Tweede Kamer): een significante meerderheid, hoewel niet de landslide waar May een week of vier geleden nog op hoopte.

Dat is natuurlijk goed nieuws omdat het betekent dat May Brexit kan doorvoeren en de megalomanen in Brussel dat eindelijk zullen moeten erkennen. Helaas kan het vandaag toch nog spannend worden. Zo stelt de peiler Survation dat het verschil slechts één procentpunt bedraagt: 41 procent voor de Tories tegenover 40 procent voor Labour. Dat zou een situatie opleveren waarin de Tories de grootste zijn maar geen meerderheid hebben; een nachtmerrie dus.

Het wordt dus spannend, maar -- gelukkig! -- is May wel degelijk de grote favoriet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties