Vermiste jongen Vleuten weer terecht

Geen categorienov 11 2015, 10:00
De jongen, voor wie een Amber Alert uitging, is teruggevonden.
Afgelopen nacht meldden wij dat een jongen uit het Utrechtse Vleuten, Eraj, vermist was. Nu kunnen we beter nieuws brengen: de twaalfjarige is weer veilig thuis.
Gistermiddag na school kwam Eraj Alper Zorlu niet thuis. Nadat een zoektocht niets opleverde besloot de politie om een Amber Alert uit te geven, de oproep die wordt gedaan wanneer er (jonge) kinderen vermist worden. Soms wordt voor het ergste gevreesd in dat soort gevallen, maar deze keer hoefden zijn ouders relatief kort te wachten om met hun kind herenigd te kunnen worden.
Een getuige zou de jongen vanochtend hebben zien lopen. Het is nog onduidelijk waar dat was en of de jongen 'simpelweg' verdwaald was, of dat er andere redenen waren voor zijn tijdelijke verdwijning.
Wat wel zeker is, is dat de jongen het gelukkig goed maakt. Volgens de politie zou hij niet gewond zijn. De jongen zal, nadat hij thuis weer heeft kunnen uitrusten, door de politie ondervraagd worden over wat zich gistermiddag en -nacht heeft afgespeeld.
Deze zaak, waarin het vermiste kind gelukkig snel weer is gevonden, toont aan hoe effectief Amber Alert kan zijn in dit soort gevallen. Volgens de politie heeft het systeem zo'n succes dat het nu veel vaker gebruikt mag worden dan voorheen. Tot voor kort werd het enkele keren per jaren gebruikt bij landelijke oproepen. De politie gaat nu echter ook gefocuste alerts uitgeven. Deze oproepen worden niet meer naar alle mensen gestuurd die zich hebben ingeschreven voor Amber Alert, inmiddels al zo'n 2 miljoen. In plaats daarvan wordt het enkel gestuurd naar mensen in de omgeving waar de vermissing plaatsvond, of waar vermoed wordt dat het kind zou kunnen zijn.
Het is de bedoeling dat hierdoor een groter aantal alerts kan worden verstuurd, waar vervolgens niet het hele land 'mee lastig wordt gevallen'. Op dit moment worden de oproepen voornamelijk per SMS verstuurd, maar het is de bedoeling om ook, bijvoorbeeld in lokale winkelcentra of langs de snelweg, de oproepen op schermen te tonen. Deze toepassingen worden op dit moment getest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten