Vernielingen in Rome: ik schaam me kapot om Nederlander te zijn

Geen categoriefeb 19 2015, 20:00
Ik schaam me kapot voor de Nederlandse voetbalfans die half Rome aan het slopen zijn.
Toen ik tien jaar geleden Rome bezocht, heb ik m'n ogen uitgekeken. Alhoewel vele hoofdsteden in Europa een eeuwenlange geschiedenis hebben en indrukwekkend zijn om te bezoeken - Londen, Parijs, Dublin, Valletta, Berlijn - heb ik nergens mijn ogen zo enorm uitgekeken als in de hoofdstad van la bella Italia: Rome. De stad was toonaangevend in de oudheid, vanwege het Romeinse Rijk. De stad was toonaangevend in de Middeleeuwen, vanwege de katholieke kerk (en is dat in bepaalde mate nog steeds) en de stad was in de renaissance toonaangevend vanwege de kunstzinnige revolutie die (overigens niet alleen in Rome, maar in heel noordelijk Italië) er woedde.
Weinig steden zijn in zoveel verschillende tijdperken zo toonaangevend geweest als Rome, en daarom is de stad meer dan het bezoeken waard. Het Capitool, de Sint Pieter, de Sixtijnse Kapel, het Forum Romanum en natuurlijk het welbekende Colosseum. Rome is de stad van Michelango en van Bernini. Maar ook van Paus Julius II en Sint Pieter. En niet te vergeten van Caesar en Marcus Aurelius. Het is zonder twijfel de meest fascinerende stad van Europa: ga er vooral heen!
Maar voordat u denkt dat ik voor deze post gesponsord wordt door een Italiaans reisbureau: laat mij ter zake komen. Want het respect voor de stad Rome dat ik sinds de middelbareschool al als een waar mantra ingedreund heb gekregen, gaat aan grote hoeveelheden van mijn landgenoten totaal voorbij. Zie bijvoorbeeld deze scène van een fontein op één van de vele Piazza's:
https://twitter.com/GSoverini/status/568437779966910464
En voor wie bewegend beeld blieft, bij deze:
https://www.youtube.com/watch?v=lPEKqnzVm6M
Ronduit beschamend wat er allemaal gebeurt.
Voetbalclub Feyenoord speelt kennelijk een wedstrijd vandaag in Rome, en de onbeschaafde horde die zich 'voetbalfans' noemt is alvast vooruitgereisd om de stad te tiranniseren. Nu ben ik geen Feyenoorder, geen voetbalfan en ook geen Rotterdammer. Maar als Nederlander schaam ik me desalniettemin kapot voor dit gespuis. Voor alle Italianen die dit lezen: scuzi!
Neemt u het alstublieft niet Nederland als geheel kwalijk. Nederlanders worden juist opgevoed met een enorm respect voor de stad. Het is terug te vinden in ons onderwijs, onze cultuur en onze reisprogramma's. We beseffen heel goed dat Amsterdam - alhoewel ook prachtig - nooit in de schaduw zou kunnen staan van het magnifieke Rome. En Rotterdam? Die veredelde Vinexwijk natuurlijk al helemaal niet. De Maas is niet de Tiber, en de Kunsthal (die naam alleen al) niet de Vaticaanse musea.
Pak de Feyenoordfans dus maar eens goed aan. Ze vernielen niet alleen het Romeinse stadscentrum, maar zijn daarnaast heel on-Nederlands bezig. Met deze land- en cultuurverraders hoeven jullie van mij niet zachtzinnig te zijn. Lang leve Rome, en weg met dit tuig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten