Verrassing: vader van Salman Abedi is lid van... Al Qaeda

Verrassing: vader van Salman Abedi is lid van... Al Qaeda

De Abedi's zijn een terreurgezin.

Kun je je de vader van Salman Abedi nog herinneren? Die zei na de aanslag van zijn zoon op een Ariana Grande concert in Manchester dat er een fout gemaakt moest zijn omdat zij "onschuldige mensen niet vermoorden. Zo doen wij dat niet." Echt niet. Vreselijk vinden ze dat zelfs.

Nou, diezelfde vader -- Ramadan Abedi -- is nu opgepakt omdat hij lid is van Al Qaeda. Nee, dat is geen grap.

De groepering waar Ramadan Abedi lid van is, is gelieerd aan Al Qaeda en was in het verleden onder meer verantwoordelijk voor een moordaanslag op Muammer Gaddafi in de jaren 90 en betrokken was bij de aanslag op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.. Let wel, niet omdat ze vrede en democratie naar Libië wilden brengen maar omdat Gaddafi wat hen betrof niet islamistisch-extremistisch genoeg was.

Vader Abedi werd opgepakt op het moment dat hij een interview gaf aan persbureau Reuters. Ook in dat gesprek verdedigde hij zijn oudste zoon door te stellen dat die nooit en te nimmer zo'n vreselijke misdaad had kunnen plegen. Sterker nog, zei Ramadan, zijn zoon had zelfs nooit "sympathie voor het jihadisme" geuit.

"Ik was echt geschokt toen ik het nieuws zag, ik geloof het nog steeds niet. Tot op dit moment is mijn zoon niet meer dan een verdachte, en de autoriteiten hebben de zaak nog niet opgelost," aldus Ramadan Abedi toen. Vervolgens werd hij dus opgepakt omdat hij zelf lid is van een aan Al Qaeda gelieerde groep, en werden twee van zijn andere zonen óók gearresteerd omdat ze lid zijn of in ieder geval banden hebben met ISIS.

[caption id="attachment_167454" align="aligncenter" width="720"]Hashem (of Hachem) Abedi is ook gearresteerd in Libië omdat hij banden zou hebben met ISIS en aanslagen zou willen plegen. Hashem (of Hachem) Abedi is ook gearresteerd in Libië omdat hij banden zou hebben met ISIS en aanslagen zou willen plegen.[/caption]

Een voormalige veiligheidsofficial uit Libië, Abdel-Basit Haroun, vertelde de Associated Press dat hij Ramadan Abedi persoonlijk kende omdat papa Abedi in de jaren 90 een bekend lid was van de Libische Islamitische Vechtgroep. Die groep had banden met Al Qaeda. Hoewel de LIFG (Libyan Islamic Fighting Group) is opgeheven is Ramadan lid gebleven van de Salafistische Jihadistische beweging, aldus Haroun. Dat is dus de meest extreme versie van het Salafisme... en het is de ideologie die aan de basis staat van zowel Al Qaeda als ISIS.

Alle ontkenningen van vader Abedi kunnen dus mooi genegeerd worden. Deze man lijkt net zo extreem te zijn als zijn zoons, en we kunnen er vanuit gaan dat hij dus wel degelijk 100 procent op de hoogte was van de geradicaliseerde denkbeelden van zijn kroost. Sterker nog, het was er met de paplepel ingegoten bij ze.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties