Vice-premier Asscher schiet in de verdediging: Nexit zou "idioot" zijn

Geen categoriejun 24 2016, 18:00
De ontkenningsfase is aangebroken in Den Haag.
Brexit is een feit. We zijn er misschien niet allemaal blij mee - iets minder dan de helft van het Verenigd Koninkrijk gruwelt - maar het idee dat ooit zo onmogelijk leek is dan toch werkelijkheid geworden. Althans, dat wordt het binnen twee jaar, als Londen en Brussel het eens zijn geworden over de voorwaarden van deze scheiding. Wat ooit voor onmogelijk gehouden werd, bleek dat alles behalve te zijn.
Hoe onwetend is het dan als onze eigen vice-premier het perspectief van een 'Nexit', een Nederlandse uittreding uit de Europese Unie, afdoet als "idioot"? Toch deed hij dit vandaag in een persconferentie in het hol van de leeuw, Brussel:
https://twitter.com/MBreedveld/status/746324000373088256
Afgezien van het feit dat die uitspraak an sich sowieso al idioot is (een Nexit zou alleen een Nexit zijn als het Nederland betreft), loopt Asscher gewoon keihard achter de feiten aan op dit moment. Hoe zeer ik ook hoop dat het niet gebeurt, en hoe sterk ik me ook zou inzetten voor een Nemain, de kans dat een referendum gehouden zal worden schat ik niet klein is. Ik ben daarin zeker niet de enige, aangezien en masse verwacht wordt dat als een ander land moet gaan, Nederland dat als eerste zal doen. Het zal simpelweg afhangen van de mate van escalatie die de komende tijd zal volgen. Trekt Brussel het boetekleed aan om tegemoet te komen aan iedereen die eindelijk eens hervormingen wil zien, of gaan ze stug door met het propageren van dezelfde - niet al te succesvolle - strategie? Het laat zich raden welke gevolgen de tweede optie zal hebben.
Mocht een referendum er toch komen, dan acht ik de kans eigenlijk 99% dat Nederland Brussel ook de rug zal toekeren. Eurosceptisch is de gemiddelde Nederlander zeker, en om eerlijk te zijn: van dit soort idiote uitspraken zou ik dat ook bijna worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten