Video! '10 hours of walking in Paris as a Jew'

Geen categoriefeb 16 2015, 12:00
Een Israëlisch nieuwsmedium nam de proef op de som en filmde met een verborgen camera wat er gebeurt als je met een keppeltje op door Parijs gaat lopen.
In alle eerlijkheid: het parodiëren van het filmpje '10 hours of walking in NYC as a woman' is een beetje teveel gedaan. Alhoewel ik talloze keren smakelijk gelachen heb om '10 hours of walking in New York as a Jew,' waarbij - spoiler alert! - een seculier-Joodse jongen uiteindelijk door een 'hava nagila'-zingende orthodoxe meute wordt rondgehost. Hilarisch.
Maar de nieuwe Joodse variant op dit filmpje is beslist de moeite van het kijken waard. Israëlisch nieuwsmedium NRG deed een Israëli een keppeltje los, en keek wat er gebeurt als je op die manier zonder enige vorm van provocatie door de straten van immigrantenstad Parijs gaat wandelen:
Het maakt wederom duidelijk dat Joden in Europa zich met hun identiteit steeds minder thuis voelen. Op straat worden ze constant lastiggevallen of zelfs aangevallen door allerlei antisemieten, jodenhaters, pestkoppen, lastpakken en ander tuig. Oproepen zoals Netanyahu die doet - over massa-immigratie van Joden naar Israël - worden door precies dit soort praktijken begrijpelijk gemaakt. Als ik een Jood was, zou ik me in Parijs ook niet echt meer thuis voelen.
En voordat u zich op de borst gaat kloppen en denkt: maar gelukkig is Nederland een stúk toleranter en hoeven Joden zich geen enkele zorgen te maken als ze hier over straat gaan... Niet zo zelfvoldaan, alstublieft. Hand in eigen boezem, gaarne: de situatie is in de rest van Europa niet veel florissanter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten