shutterstock 1168825504

Video! Forum voor Democratie duidt Spinoza

Geen categorieokt 13 2019, 19:00
Een tijdje geleden is Forum begonnen met het vereren van onze helden: 'De gouden eeuwen van Nederland' zijn een actie die wars is van de oikofobe mentaliteit die de deugmedia en instituten ons oplegt. Forum is van mening dat we net als vele andere landen trots moeten zijn op de grote denkers en helden die ons land heeft gehad. Weten nu wel dat we ook smerige dingen in het verleden hebben gedaan, maar hier tegenover staat een scala aan filosofen/helden/politici/bestuurders die ons kleine land prominent op de kaart hebben gezet!
Deze week is het de beurt aan niemand minder dan Baruch Spinoza, een vroege atheïstische humanist die loodrecht tegen over politieke en culturele tendensen stond uit zijn tijd. Terecht dan ook dat hij de volgende in de lijst is aan een scala denkers waar wij als Nederlanders trots op kunnen zijn!
https://twitter.com/fvdemocratie/status/1183368321632223232?ref_src=twsrc%5Etfw
Spinoza kreeg wereldwijde faam door zijn magnum opus Het politiek theologisch traktaat waarin hij pleitte dat een land en haar burgers recht hadden op een eerste en tweede amendement, vergelijkbaar met wat de Amerikanen tot op de dag van vandaag ook nog steeds hebben.
Hij pleitte ervoor dat iedereen het recht had om zijn mening in het openbaar te uiten - iets wat op nogal wat weerstand kon rekenen aangezien de Republiek toentertijd nog 'gewetensvrijheid' kende en geen 'echte' vrijheid van mening/geloofsbelijdenis. Ook was hij een voorstander van vrij wapenbezit, iets waar de Amerikanen ook enorm fan van zijn.
Al een kleine eeuw voordat Montesquieu zijn legendarische Trias Politica bedacht pleitte Baruch Spinoza al voor een onafhankelijke rechtspraak en dus voor scheiding der machten. Dit maakt dan ook dat we denker als Spinoza niet moeten vergeten als 'ideologische' stamvader van democratische waarden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten