Turkse ambtenaar: 'Saudische journalist Khashoggi binnen twee uur na aankomst vermoord door Saudische geheimagenten'

Turkse ambtenaar: 'Saudische journalist Khashoggi binnen twee uur na aankomst vermoord door Saudische geheimagenten'

Saudische journalist Jamal Khashoggi lijkt binnen twee uur na zijn aankomst op het Saudische consulaat in Turkije te zijn vermoord en ontleed met een zaag door vijftien Saudische geheimagenten. Dat meldt een Turkse ambtenaar aan The New York Times.

Jamal Khashoggi is een journalistiek zwaargewicht die altijd felle kritiek uitte op de Saudische regering. Een echte Saudische 'insider' tref je niet zo vaak, laat staan een met de gave voor journalistiek. De kritiek op Trump (ja, dat leest u goed) heeft hem echter doen vluchten naar de Verenigde Staten, waar hij lange tijd verbleef en schreef voor The Washington Post.

Zijn vermissing deed de gemoederen hoog oplopen. Na een paar dagen in het duister te hebben getast rolt er nu zo langzamerhand wat meer informatie uit diverse bronnen. Een Turkse ambtenaar beweert dus dat hij is vermoord en wijst de Saudische regering aan als opdrachtgever. Saudi-Arabië meent echter dat het om moddergooien gaat door landen als Turkije, Qatar en organisaties als Het Moslim Broederschap.

Turkse krant Sabah, zonder bronnen te vermelden, meent informatie te hebben waaruit zou blijken dat op de dag van Khashoggi's vermissing, er twee vliegtuigen arriveerden vanuit Riyad (Saudi-Arabië) in Istanboel, met vijftien passagiers. Diezelfde dag nog vlogen de vliegtuigen naar Egypte en daarna naar Dubai. Hier ging het nog over een mogelijke kidnapping en stelde de krant nog dat het mogelijk was dat Khashoggi met een van de vliegtuigen het land uit is gevlogen. Turkse agenten zouden een jet hebben doorzocht maar niks hebben kunnen vinden.

Als de Turkse ambtenaar nu dus gelijk zou hebben en Khashoggi inderdaad is vermoord, hebben we hier te maken met een diplomatieke rel van jewelste. De situatie: Saudi-Arabië, die een grafhekel heeft aan Turkije, laat een regering-kritische journalist die werkt voor een Amerikaanse krant, vermoorden in het land waar de diplomatieke betrekkingen slecht zijn te noemen.

Ze halen hiermee de hete adem in de nek van 'het vrije Westen' waardoor er wel een harde reactie móét volgen én ze kunnen een boze Erdogan verwachten die ook niet vies is van wat actie en spektakel. Zo geliefd zijn ze verder ook niet in de regio (Yemen) dus het zou wel eens héél nijpend kunnen worden, áls het allemaal waar is en er dus bewijs wordt geleverd!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties