Vluchtelingen en een baan? In Friesland niet in elk geval, daar komen ze niet aan de bak

Geen categoriemrt 10 2018, 17:00
Met alle goede bedoelingen nemen we in Nederland 'vluchtelingen' op. Naja, 'we', het Kabinet natuurlijk. Niet iedereen is blij met de influx van migranten en vluchtelingen. Als de vluchtelingen vanaf het begin af aan de taal leren en een baan hebben, vindt het Kabinet allemaal wel prima, en is de integratie geslaagd. Niet meer iets aan doen dus. Dan krijg je situaties als in Friesland, waar vluchtelingen nauwelijks aan de bak komen.

Van de ruim 2250 volwassen vluchtelingen die in Friesland onderdak hebben gekregen, hebben slechts 42 mensen een betaalde baan. Dat blijkt uit gegevens over huisvesting, werk en integratie van de Friese gemeentes.

Van de 660 gevestigde vluchtelingen in Leeuwarden, van wie er 112 ouder zijn dan 27 jaar, hebben er slechts twee een betaalde baan. Wethouder Friso Douwstra laat aan de Leeuwarder Courant weten niet tevreden te zijn over de lage doorstroom van vluchtelingen naar een betaalde baan, „terwijl dit wel binnen hun capaciteiten ligt”.

Dat kan de wethouder dan wel makkelijk zeggen, maar de complexiteit van de realiteit is niet zo makkelijk te simplificeren op de manier waarop hij het graag wil. Friso moet maar eens onder ogen gaan zien dat het nog veel moeilijker gaat worden en het nog een hele lange tijd gaat duren voordat een significant deel van de 'vluchtelingen' een baan heeft gevonden. Je hebt al de taal, daarnaast ook nog de omgangsnormen en de omgangsvormen. Communicatieve vaardigheden, technieken, routines. Allemaal aspecten van de menselijke realiteit en communicatie waar ze aan gewend moeten raken. Het is een ander land met fundamenteel andere karakteristieken.
Het laatste dat wij als Nederlanders en Friezen moeten doen, is denken dat integreren zo makkelijk is als vaak wordt gesuggereerd. Het is een complex proces waar een hele lange tijd overheen gaat en heel veel energie in gaat zitten. Niet iedere persoon heeft daar zin in of heeft daar de energie voor. Daarom is het ook zo onwenselijk om zo veel mensen tegelijk het land binnen te laten. Dan gaat het nog moeizamer, omdat je kapitaal en energie meer moet gaan verdelen. Dan hebben we het nu nog maar over Friesland, laat staan het hele land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten