VNL opent aanval op religieuze scholen, wil onderwijs helemaal nationaliseren

VNL opent aanval op religieuze scholen, wil onderwijs helemaal nationaliseren

De nieuwe partij (VNL), geleid door Jan Roos, wil de grondwet wijzigen. Het doel: ervoor zorgen dat 'bijzonder' (lees: religieuze) scholen niet meer gefinancierd worden door de staat.

Dit plan werd een dag of vijf geleden al gepresenteerd door de partij (zie hier), maar krijgt vandaag pas media-aandacht. Zoals steeds het geval is de laatste tijd wordt het plan officieel gepresenteerd door Jan Roos, de man die de VNL-kar gaat trekken bij de verkiezingen.

In hun plan schrijven de heren van VNL onder meer:

De realiteit van de voortschrijdende secularisering heeft het bestaande multireligieuze model dan ook ingehaald. Nederland is fundamenteel veranderd. De zuilenstructuur van weleer is achterhaald en niet langer een weerspiegeling van de (religieuze) organisatie van de bevolking.

Blijkens onderzoek van dr. Bernts en dr. Berghuis ('God in Nederland', 2015), komt liefst 82% van de burgers inmiddels nooit tot bijna nooit meer in een kerk, bijna 70% behoort niet meer tot een kerkelijke gezindte en uitgesproken atheïsten (24%) vormen inmiddels een grotere groep dan uitgesproken theïsten (14%). De onderzoekers spreken zelfs van ‘marginalisering’ en een ‘wijkend christendom’.

Blijkbaar vindt VNL dat op zich een ge-wel-di-ge ontwikkeling. Minder christendom, yay! De Nederlandse cultuur is de beste, maar de religie die we van oudsher belijden natuurlijk niet. Want God. Je weet toch?

Maar goed, behalve dat ze het einde van de invloed van het christendom in ons land lijken toe te juichen heeft VNL wel een ander goed punt. Het belangrijkste is natuurlijk: religieuze vorming is geen overheidstaak. Het is zorgwekkend dat het christendom razendsnel lijkt te verdwijnen, maar het is eerst en vooral aan dominees, pastoors, priesters, theologen en natuurlijk aan de gewone gelovige om daar iets aan te doen.

Daar komt bij dat het huidige systeem er ook voor zorgt dat moslims zich van de rest van de samenleving kunnen afzonderen. Dat is een groot probleem, zeker omdat het al niet goed gaat met hun integratie. Maar goed, dat is een praktisch argument, geen principieel argument.

VNL wil de grondwet wijzigen waardoor 'bijzondere' scholen niet langer gefinancierd kunnen worden door de overheid. En dat is niet alles: de partij wil een strikte scheiding van kerk en staat invoeren, een scheiding die op dit moment niet op die manier bestaat in ons land. Roos en co. willen namelijk laicité kopiëren, het seculiere systeem zoals we dat kennen uit Frankrijk (en tot een aantal jaar geleden Turkije):

Belijdenis van de eigen waarheidsclaim staat iedereen uiteraard vrij, maar primair binnen de privé-kring, niet binnen het overheidsdomein en zeker zonder inmenging van de staat. De vrijheid van godsdienst is hiermee niet in het geding. Dit model, doorgevoerd in Frankrijk, staat ook bekend als de laïcité.

Als je dit leest begin ik me toch een beetje zorgen te maken. Je krijgt namelijk de indruk dat het ze niet alleen gaat om de financiering van religieuze scholen, maar dat ze bijzonder onderwijs zelfs helemaal willen afschaffen. Dat wordt even later bevestigd:

VNL wil een grondwetswijziging waarbij artikel 23, lid 6 en 7 worden geschrapt. De financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs komt hiermee te vervallen. De scholen kunnen uiteraard blijven bestaan maar zullen, vanwege de financiering, hun uitgesproken religieuze karakter verliezen.

Religieus gesegregeerde onderwijsinstellingen zullen hiermee tot het verleden gaan behoren.

Wacht eens even, wat is hier in vredesnaam klassiek-liberaal aan? Een klassiek-liberaal - ik ben er één - kan weliswaar geloven dat de staat religieus onderwijs niet moet betalen, maar dat betekent niet dat dergelijke scholen helemaal geen bestaansrecht hebben. Bijzonder onderwijs kan prima bestaan, alleen is het aan ouders, stichtingen en andersoortige betrokkenen om de kosten ervan te dragen. Ze moeten dat dus doen zonder hulp uit de staatskas.

Maar dat is niet wat VNL hier zegt. De partij impliceert dat ze het hele religieuze onderwijs wil afschaffen en dat dergelijke scholen alleen kunnen voortbestaan als ze een seculier wereldbeeld omarmen. Er wordt met geen woord gerept over 'privatisering,' wat toch wel merkwaardig is voor een partij die zichzelf klassiek-liberaal noemt.

Dat gezegd hebbende laat Roos weten aan De Telegraaf dat deze scholen hun religieuze karakter wél mogen behouden als ze zichzelf maar "bedruipen":

Roos bevestigt dat desgevraagd op Twitter:

Als dat klopt doet Roos er verstandig aan om zijn assistenten bij VNL even te vertellen dat ze hun document over deze materie die op hun website staat even moeten aanpassen. Zoals het er nu staat is het namelijk duidelijk dat VNL bijzonder onderwijs helemaal kapot wil maken. Heel gek, maar op de één of andere manier kunnen wij echte klassiek-liberalen daar onmogelijk om juichen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties