Volstrekt achterlijk: Nederlands OM mag geen onderzoek instellen naar Brech in Spanje

Geen categoriesep 02 2018, 21:00
Er mag geen onderzoek ingesteld worden naar de spullen die in beslag zijn genomen bij zijn arrestatie. Ook mag er niet gesproken worden met getuigen.
Dit is echt knettergek. Het Openbaar Ministerie liet de Spaanse autoriteiten afgelopen week weten dat het graag naar de bezittingen van Jos Brech wilde kijken. Ook zou het OM graag met mogelijke getuigen praten; mensen die Brech kenden in Spanje en die misschien meer konden vertellen over zijn handel en wandel.
Je zou denken dat dit een volkomen normaal verzoek was. Helaas: de idioten in Spanje denken daar heel anders over.

Het OM heeft daarvoor een verzoek aan de Spaanse autoriteiten gedaan, maar die weigeren toestemming. ,,Wij hebben geen bevoegdheden daar,'' zei een woordvoerster van het OM in Maastricht zondag.

Let wel, het OM heeft daar geen bevoegdheden, maar als de Spanjaarden toestemming geven kunnen de Nederlandse onderzoekers natuurlijk wél gewoon hun gang gaan en mogelijk belangrijke informatie en verklaringen verzamelen.
Normaal gesproken is zoiets appeltje-eitje, zeker in zo'n belangrijke zaak én in een mede-EU land. Maar ja, het betreft hier Spanje, het land dat met grof geweld reageerde op de wens van Catalanen om zich af te scheiden. 'Gerechtigheid' lijkt daar bepaald niet bovenaan de agenda te staan.
Triest.
Afijn, we moeten de Spanjaarden maar dankbaar zijn dat ze Brech toch opgepakt hebben. Met een beetje pech hadden ze dat óók niet gedaan en liep hij nu dus nog steeds vrij rond in het wild. Je moet er niet aan dénken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten