Voorlopig geen Napolitaanse toestanden in Amsterdam - Afvalcrisis tijdelijk afgewend

Geen categoriejul 26 2019, 20:57
Amsterdam weet op het nippertje de afvalcrisis af te wenden. Voor enkele weken kan er afval worden gestort in Flevoland en gemeenten in Noord-Holland. Dat laat de gemeente Amsterdam weten via Het Parool.
Eventjes leek het erop dat Amsterdammers binnen de kortste keren om zouden komen in bergen afval. Één van de grootste afvalverwerkers van Amsterdam, het Afval Energie Bedrijf (AEB) verloor in een week tijd zo'n 70 procent van haar capaciteit door defecte afvalverbranders, wat leidde tot onveilige situaties voor de medewerkers.
Er moest zo'n 35 miljoen euro worden opgehoest om de boel weer draaiende te krijgen, maar eigenlijk was er 150 miljoen nodig om AEB in leven te houden. Moeilijk, moeilijk allemaal. Concurrenten boden aan het afval op te halen, maar zij kregen te horen dat ze mogelijk niet zouden worden betaald.
Nog nijpender werd de situatie, toen bleek dat afval vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland niet zomaar kon worden stopgezet, dat zou contractbreuk zijn. Vereniging Afvalbedrijven had hier namelijk om gevraagd. AEB en eigenaar van het bedrijf, gemeente Amsterdam zaten daarmee flink in de penarie. Zij konden niet alleen hun eigen afval niet verwerken maar kregen ook nog eens afval uit het buitenland, die ze óók niet konden verwerken.
Gelukkig kwamen de provincies Noord-Holland en Flevoland to the rescue. Zo heeft de gemeente Amsterdam wat langer de tijd om uit te vogelen waar ze het geld vandaan zullen halen, want vroeg of laat zal er flink betaald moeten worden om AEB niet ten onder te laten gaan. Het is alleen te hopen dat niet de rest van Nederland opdraait voor dit wanbeleid, want die kans is dik aanwezig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten