VS probeert opmars ISIS in Afghanistan te stoppen, voert bombardementen op

Geen categoriejul 16 2015, 11:27
De Verenigde Staten wil koste wat het kost voorkomen dat ISIS zich uitbreidt in Afghanistan.
ISIS is niet alleen actief in Syrië en Irak. Ook in andere landen zoals Egypte en Afghanistan heeft de terreurorganisatie afdelingen opgezet. In Afghanistan is het de terroristen zelfs gelukt om gebieden in het oosten van het land volledig onder hun controle te krijgen, vooral ten koste van de Taliban, die ze als concurrent beschouwen.
Dat de opmars van ISIS de Amerikanen zorgen baart, is logisch. Zij hebben de afgelopen jaren immers geprobeerd om Afghanistan stabiel en welvarend te maken, maar het land lijkt alleen maar verder weg te zakken in een spiraal van islamitisch terreurgeweld. Als reactie daarop doodde de Verenigde Staten vorige week een belangrijke Afghaanse ISIS-commandant, maar als het aan de Amerikanen én de Afghaanse regering ligt, is dat nog niet genoeg.
De Amerikanen zijn namelijk flink bezig met zware luchtbombardementen op doelen van de Taliban maar ook ISIS. Volgens het Amerikaanse leger gaat het om zelfverdedigingsbombardementen om Amerikaanse troepen te beschermen, maar volgens bronnen in de Afghaanse regering heeft er op het hoogste niveau overleg plaatsgevonden met de Amerikanen om te zorgen dat ze toch vooral ISIS onder vuur nemen. De Afghaanse regering in Kabul is namelijk doodsbang dat de terreurbeweging, die nóg radicaler is dan de Taliban, zijn invloed verder zal uitbreiden in het land.
In juni werden twee keer zoveel bombardementen uitgevoerd in Afghanistan dan in de maanden ervoor, wat een teken is dat de Amerikanen de ISIS-dreiging erg serieus nemen. De ISIS-strijders worden vooral onder vuur genomen als zij zich in grote groepen begeven. Zeker 49 terroristen zouden al zijn gedood door de Amerikaanse drones. Ismatullah Shinwari is een Afghaans parlementslid uit de oostelijke provincie Nangarhar, waar de meeste bombardementen plaatsvinden. Volgens hem zou ISIS zonder het Amerikaanse ingrijpen allang aan de macht zijn gekomen in de provincie, inclusief de belangrijke stad Jalalabad.
De Taliban ziet ISIS als een gevaarlijke concurrent, en heeft hun collega-terreurgroep in een open brief gewaarschuwd om Afghanistan met rust te laten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten