VVD eist 'opheldering' kabinet over Turkse steun aan Jihadisten, wil Erdogan toch te vriend houden

Geen categorieaug 17 2016, 8:00
De VVD vindt het blijkbaar volstrekt normaal dat het Erdogan-regime radicaal-islamitische groeperingen steunt.
Eindelijk hebben onze parlementariërs de publieke informatie waar ze al jaren op zaten te wachten: Turkije steunt jihadistische groeperingen. In Den Haag wist iedereen dat al -- ons kabinet, onze Tweede Kamer, etc. -- maar tot gisteren werd dit vaak gefluisterd in plaats van hardop gezegd. Net als andere EU-landen was Nederland namelijk bang om de Turken voor het hoofd te stoten.
Maar ja, zoals Amerikanen zeggen: onze Oosterburen hebben gisteren 'de kat uit de zak gelaten.' Ja, zegt de Duitse regering in een 'geheim' document dat gebaseerd is op informatie van de Duitse inlichtingendienst, Turkije is inderdaad één van de belangrijkste sponsors van jihadistische groeperingen in het Midden-Oosten.
En dat geeft regeringspartij VVD groenlicht om dan ein-de-lijk los te gaan op Erdogan:

De VVD wil snel opheldering van het kabinet over vermeende Turkse steun aan islamitische terreurbewegingen. De Duitse regering heeft in een geheim document aangegeven dat Turkije een ’steunpilaar van militante moslimgroepen’ is. Berlijn verwijst naar talrijke steunbetuigingen aan bijvoorbeeld de Egyptische moslimbroederschap en de Palestijnse terreurbeweging Hamas.

Nou ja, "los te gaan." Eigenlijk valt dat allemaal wel wat mee. De VVD wil namelijk weliswaar opheldering, maar voegt daar aan toe dat we Erdogan natuurlijk niet te veel tegen ons in het harnas moeten jagen:

VVD’er Ten Broeke vindt het verbreken van banden met Turkije juist onverstandig en zegt dat Europa beter een voorbeeld kan nemen aan Israël, dat een knipperlichtrelatie met Ankara onderhoudt.

De reden dat Israël dat doet is puur Machiavelliaans. Israël is een klein landje omringd door vijanden. Het is verstandig voor Israël om zo weinig mogelijk vijanden erbij te krijgen. Die hebben ze immers al genoeg.
Europese staten hoeven zich daar helemaal niet druk over te maken. Wij kunnen qua buitenlands beleid principiëler zijn dan Israël omdat we minder vijanden hebben. Of, beter gezegd, omdat die vijanden zich in een ander deel van de wereld bevinden. Daardoor zijn we veel minder afhankelijk van de goodwill van landen als Turkije.
Sterker nog, als de EU wil kan Turkije helemaal kaltgestellt worden. De buitengrenzen van de EU kunnen door onszelf bewaakt worden, daar hebben we Turkije niet bij nodig. Dat is hoe we honderden jaren geleefd hebben in Europa, niemand had daar last van. Waar we ongetwijfeld wél last van krijgen is dat we ieder jaar weer gratis geld sturen naar een regime dat jihadisten steunt die vervolgens niet alleen tekeer gaan in het Midden-Oosten, maar ook in Europa en Amerika.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten