VVD-fractie rebelleert tegen Rutte vanwege Griekenlandakkoord

VVD-fractie rebelleert tegen Rutte vanwege Griekenlandakkoord

De regeringsleiders mogen dan wellicht opgelucht ademhalen dat er eindelijk een akkoord ligt, maar voor de Tweede Kamerfractie van de VVD begint het nu pas.

De inkt van het akkoord dat de eurozonelanden inclusief Nederland hebben gesloten met Griekenland is nog maar net droog, of er klinkt al kritiek. Wellicht uit onverwachte hoek, want de VVD-fractie in de Tweede Kamer staat niet te boek als de grootste criticaster van minister-president Rutte. Toch hebben de liberale parlementariërs kritiek op de deal die 'hun' premier sloot:

De VVD zet veel vraagtekens bij het voorlopige akkoord over nieuwe miljardensteun aan Griekenland waar minister-president Mark Rutte vanmorgen mee akkoord ging. Dat zegt de grootste regeringsfractie na langdurig intern beraad over de politiek netelige kwestie, die voor de partij een breuk betekent met een iconische verkiezingsbelofte uit 2012.

Woordvoerder Mark Harbers vraagt zich hardop af of dit akkoord überhaupt wel noodzakelijk was om de stabiliteit van de euro te veilig te stellen:

'We hebben nog heel veel vragen en laten ons oordeel afhangen van de vraag of dit programma nodig is om de stabiliteit van de euro te waarborgen', zegt financieel woordvoerder Mark Harbers.

De VVD-fractie vindt in het parlement bijval van veel andere partijen. Eigenlijk zijn alleen de PvdA en D66 zonder meer blij met het feit dat Griekenland zich kan opmaken voor een derde groot steunprogramma. De PVV herinnert Rutte nog eens aan z'n verkiezingsbelofte waarin hij zei geen derde steunpakket voor Athene te gaan gereedmaken. Rutte zelf had ook al toegegeven dit in principe een "slechte zaak" te vinden.

Buiten de politieke arena zijn er nog wat meer medestanders van Rutte te vinden. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland zijn allebei verheugd dat er in Europa voldoende politieke wil is om door te gaan met de euro, en het versterken van de muntunie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties