VVD-fractie was tegen veroordeeling Wilders, maar Kamerleden mochten daar niets over zeggen. Want verkiezingen

Geen categoriesep 26 2017, 12:00
De VVD is de meest hypocriete partij van het land. En de meest opportunistische.
Vandaag verschijnt het boek van oud-Kamerlid van de VVD, Ybeltje Berckmoes. In dat boek legt ze uit wat ze allemaal heeft meegemaakt tijdens haar jaren in de Tweede Kamerfractie van haar partij. Haar belangrijkste boodschap? Het is één grote bende van meelopers die precies doen wat ze verteld wordt door hun 'meerderen.'
Case in point? Tijdens het debat over de vrijheid van meningsuiting eind vorig jaar wilde VVD'er Joost Taverne duidelijk maken dat hij en zijn partij het absoluut niet eens waren met de uitspraak van de rechter in de rechtszaak tegen Geert Wilders. Dit was wat Taverne daarover in zijn interne notitie schreef:

De uitspraak van afgelopen vrijdag past niet in hoe de wet volgens de VVD geïnterpreteerd dient te worden. Nationaliteit is geen ras en daarom is er geen wettelijke grond op basis waarvan Wilders veroordeeld had mogen worden. Ook heeft de rechtbank betoogd dat een speech op een verkiezingsbijeenkomst zoals Wilders die hield, in het geheel geen bijdrage is aan het publieke debat in Nederland. Ik ben het daar niet mee eens.”

Maar er was een probleem. Ybeltje legt uit:

Maar niemand zou die VVD-kritiek buiten de fractievergadering te horen krijgen. Want uit de mond van de VVD mocht geen enkel woord klinken dat ook maar een beetje positief over Wilders was. Zeker niet in verkiezingstijd. Zeker niet toen Wilders zo torenhoog in de peilingen stond. In de fractievergadering zelf was er ook nauwelijks discussie over. Iedereen stond in de campagnemodus.

Na de fractievergadering werd Taverne nog even terzijde genomen door het fractiebestuur. Opdat hij geen onwelgevallige geluiden zou laten horen in de plenaire zaal. Alles wat met Wilders te maken had, lag nu eenmaal supergevoelig.

Taverne hield zich daar braaf aan. Het gevolg? Hij is, in de woorden van GeenStijl, "ondertussen naar een sjiek diplomatenbaantje in New York gepromoveerd." Zoals Halbe op een later moment, na het debat over de vrijheid van meningsuiting, tegen Ybeltje zei: anders dan zij was Taverne niet zo dom om een interview te geven zonder toestemming van de VVD-top. "Omdat Joost wel weet dat hij hierna nog een hele carrière te gaan heeft."
Afsluitende vraag: is de VVD de politieke versie van de maffia?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten