VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff wil dat Europa haar "eigen mannetje staat... niet alleen op economisch vlak"

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff wil dat Europa haar "eigen mannetje staat... niet alleen op economisch vlak"

Geen categoriejun 17, 8:00
Oftewel, de VVD wil vanaf nu officieel meer, meer, meer Europa.
Tegen het NRC Handelsblad laat VVD-fractieleider (in de Tweede Kamer) Klaas Dijkhoff weten dat de Europese Unie zich moet ontwikkelen. Nou ja, hij zegt maar weer eens 'Europa,' maar hij bedoelt daar natuurlijk 'de EU' mee. Net als de andere eurofielen van de oude politiek probeert hij 'de EU' gelijk te stellen aan 'Europa,' zodat critici van het grote EU-project weggezet kunnen worden als anti-Europeanen... en dus eigenlijk als verraders.
Hoe dan ook, volgens Dijkhoff is de tijd gekomen voor Europeanen om de internationale politiek serieus te nemen. Europa kan het zich niet langer veroorloven om te denken dat ze "moreel geweldig" is. "We moeten nu ons eigen mannetje staan. Als we onze waarden willen verdedigen en uitdragen moeten we een belangrijke speler zijn. Niet alleen op economisch vlak. Maar dan moeten we eerst nog naar de geopolitieke sportschool."
Wat hij daarmee bedoelt is dat Europese politici maar al te vaak geobsedeerd zijn met hun eigen zogenaamde morele superioriteit, maar dat ze totaal geen begrip hebben van hoe de internationale politiek daadwerkelijk werkt. Europese politici denken dat het in de rest van de wereld net zo werkt als in het moderne Europa. Diplomatie. Water bij de wijn doen. Iedereen tevreden houden.
Dat is natuurlijk volstrekt onzinnig. In Europa leven we weliswaar in het Kantiaanse paradijs, maar de rest van de wereld moet het doen met de weerbarstige werkelijkheid van Hobbes. Als je de normale gang van zaken in Europa anno 2018 projecteert op de rest van de wereld heb je een probleem. Naïviteit is hartstikke lief, maar je bereikt er alleen maar mee dat je méér problemen voor jezelf veroorzaakt.
Daarin heeft Dijkhoff gelijk. Europese politici moeten inderdaad meer begrip op doen van de geopolitieke werkelijkheid. Ze moeten leren dat de EU niet symbool staat voor de hele wereld. En dus moeten ze opnieuw leren hoe dat werkt, de Machiavelliaanse machtspolitiek. Dat weten ze immers niet meer; de nieuwe generatie Europese politici heeft dat spel nooit hoeven spelen en ze vinden het zelfs moreel verwerpelijk om dat wél te doen.
Toch is er ook een probleem met Dijkhoffs boodschap. Hij concludeert dit namelijk niet uit het onvermogen van de EU om in de rest van de wereld een factor van belang te spelen, maar omdat Amerika zogenaamd opeens 'onbetrouwbaar' is, want Trump. Dat is je reinste gekkigheid. Als hij echt zo bekend is met de geopolitieke werkelijkheden als hij denkt dan begrijpt hij ook dat de impact van één specifieke president op het totale buitenlandse beleid en het gedrag van Amerika in de wereld altijd vrij minimaal is. De idee dat Amerika 'onbetrouwbaar' is en zal zijn omdat Trump nu even president is en onze politici hem niet zien zitten is volstrekt onzinnig.
We kunnen er denk ik vanuit gaan dat Dijkhoff dat ook weet. Maar waarom hangt hij dit verhaal dan toch op? Simpel: de VVD wil tegenwoordig keihard inzetten op eurofilie maar heeft een excuus nodig om dat te doen. Dijkhoff en Rutte kunnen niet zeggen dat ze opeens het licht gezien hebben en het Europese project daarom vanaf nu -- ook in de nationale politiek en in verkiezingscampagnes -- van harte steunen. Daarom wordt Trump opgevoerd als excuus. 'Wij zouden het ook anders zien, maar omdat Amerika onbetrouwbaar is moeten we de EU wel sterker maken! De EU moet een eigen leger hebben. Een eigen buitenlands beleid. Eigen belastinginkomsten! Wij hadden het liever ook anders gezien, maar ja, what can we do?'
Dit is het spel dat Dijkhoff nu speelt. En ja, hij zal daarmee wegkomen. Het mediakartel zorgt daar wel voor.
https://twitter.com/DominiqueHeyde/status/1008127324951318528
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten