VVD-senator beschuldigd van kartelafspraken! Annemarie Jorritsma wordt aan de tand gevoeld!

Geen categoriemrt 24 2019, 13:00
Het zal toch niet? Alwéér een VVD'er die buiten de lijntjes kleurt? Annemarie Jorritsma is één van de bijna twintig getuigen die worden opgeroepen voor verhoor. Mogelijk zijn er kartelafspraken gemaakt bij een project voor een warmte- en CO2-leiding in het Westland!
Het project zou ervoor moeten gaan zorgen dat warmte en CO2 van de Rotterdamse haven richting glastuinders in het Westland kan worden getransporteerd. Daar komen natuurlijk aardig wat partijen bij kijken en daardoor ontstaan er ook diverse, mogelijk tegengestelde, belangen.
Gerard Hofman, directeur van Warmtebedrijf Westland WBW, zette dit project op touw. Het Havenbedrijf in Rotterdam zorgde voor de contacten met industrieën én voor de aanleg van de infrastructuur. Hofman zou met WBW zorgen voor het distributienet.
Hofman ging dus opzoek naar een ervaren exploitant en kwam uit bij Alliander, een grote jongen qua netbeheerders in Nederland. Alliander heeft een werkmaatschappij genaamd Firan, precies wat Hofman nodig had. Er werd afgesproken dat Firan/Alliander uiteindelijk eigenaar van de infrastructuur zou worden. Alles is dan nog koek en ei.
Een flink aantal maanden later, uit het niets, trekt Firan zich terug. Ze wilden de overname van de infrastructuur ineens niet meer en wilden stoppen met de samenwerking! Hofman ruikt onraad en merkt op dat Alliander afspraken heeft gemaakt met een andere netbeheerder in die regio: Stedin.
De directeuren van Alliander en Stedin raakten in een felle 'discussie'. Alliander zou namelijk in Stedin's 'gebied' komen en dat vinden ze natuurlijk niet zo leuk! Na de clash herpakten beide directeurs zich en spraken af ieder in hun 'eigen gebied' te blijven. En dát is natuurlijk volstrekt illegaal.
Annemarie Jorritsma is president-commissaris van Alliander en dus nauw betrokken bij de zaak. Zo nauw, dat zij zelf zou hebben aangegeven dat er inderdaad gebiedsafspraken zijn gemaakt tussen beide organisaties.
Zelf ziet ze het natuurlijk anders, want er zou helemaal geen sprake van een marktverdeling omdat er, in tegenstelling tot gas en elektriciteit, geen sprake is van een markt voor CO2- en warmtetransport. Onzin natuurlijk, maar we zullen zien of de rest het ook zo ziet!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten