VVD'er Bart de Liefde verlaat Kamer om lobbyist te worden... Of was hij dat stiekem al?

Geen categoriejan 28 2016, 8:04
Vlak na Hachchi-gate kent ook de VVD-fractie een onverwachtse vroegtijdige opstapper: Bart de Liefde verruilt het Kamerwerk voor een lobbyistenfunctie. Hier is waarom dat dubieus is...
"Na 12 jaar politiek, waarvan ruim 5 als Kamerlid, ga ik iets anders doen." Aldus kondigde VVD-Kamerlid Bart de Liefde zijn vertrek aan uit het parlement. De man was noch binnen zijn eigen fractie, noch binnen de Kamer als geheel ooit een hoogvlieger. Afgelopen Kamerverkiezingen stond hij op plek 36 van de kieslijst, en kwam dus alleen maar in het huis der volksvertegenwoordigers vanwege het feit dat de VVD uitzonderlijk goed scoorde. Hij mag van geluk spreken dat hij vijf jaar heeft mogen volmaken, want eigenlijk had De Liefde al in 2012 uit de Kamer moeten verdwijnen. Een zwak personeelsbeleid van toenmalig VVD-voorzitter Benk Korthals redde echter zijn kortstondigde politieke carrière.
De Liefde wordt nu 'Public Policy Manager' bij Uber. 'Public Policy Manager' is een deftig woord voor lobbyist, en Uber is natuurlijk het taxibedrijf dat via crowdsourcing aan chauffeurs komt. Beetje respectloos voor het ambt van volksvertegenwoordiger om nog vóór de verkiezingen uit de Kamer te verdwijnen en nota bene een lobbyist te worden, maar soit: dat is een erekwestie en niemand kan dat afdwingen.
Wat wel heel vreemd is, is dat De Liefde uitgerekend bij Uber gaat werken. Dat trekt gefronsde wenkbrauwen, want in zijn parlementaire carrière heeft De Liefde het meermaals over het online taxibedrijf gehad. En altijd was hij ronduit lyrisch.
De liefdesaffaire tussen De Liefde en Uber begon zo'n twee jaar geleden:
https://twitter.com/deliefde/status/471771675240198144
En werd in de zomer van dat jaar voortgezet:
https://twitter.com/MattPauw/status/692407843811651584
Dat citaat komt dus uit de Kamerhandelingen van 19 juni 2014. Maar dat het geen kortstondige flirt was bleek ook wel uit het feit dat vorig jaar De Liefde het wéér nodig vond om uiterst positief te twitteren over Uber:
https://twitter.com/deliefde/status/588968188567805952
Formeel treedt Bart de Liefde pas over drie weken in dienst bij het Amerikaanse bedrijf Uber. Maar gezien zijn lange geschiedenis met opmerkelijk positieve feedback voor het bedrijf moeten we ons afvragen of de VVD'er op informele basis niet al veel langer werkt voor Uber.
De VVD heeft inmiddels een lange geschiedenis met weinig integere volksvertegenwoordigers. Is na Jos van Rey, Mark Verheijen en Kathalijne de Kruif aanstaand ex-Kamerlid Bart de Liefde de volgende laaielichter?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten