Waarom links geen antwoord heeft op 'giftige praat van rechts over immigratie'

Geen categorieaug 03 2019, 9:00
Gastcolumnist Jama Ouariachi vraagt zich af waarom rechts-nationalisten 'giftige praat' bezigen en waarom links daar nauwelijks een antwoord op lijkt te hebben. Via Trouw.
Hij haalt Scandinavische landen aan, die de macht weer hebben gegeven aan de sociaal-democraten. Vooral Denemarken springt er voor hem uit. Daar zijn het de sociaal-democraten die een 'harde, zeg maar rechtse, lijn' wat betreft immigratie en integratie hebben overgenomen.
Hij vraagt zich eigenlijk af waarom nationalistisch-rechts niet ook 'gewoon hard-rechts' zoals die sociaal-democraten kan zijn:

"Dat is een aspect dat me altijd verbaasd heeft in de aanpak van nationalistisch-rechtse partijen: die giftige manier van doen. De hysterische complottheorieën over cultuurmarxisme, de verdachtmakingen jegens de rechtsstaat en het onderwijs, de apocalyptische beeldspraak rond migranten. Altijd maar polariseren, altijd die agressieve retoriek."

Het antwoord ligt eigenlijk al voor zijn neus. Hij gaat namelijk verder en geeft aan een politicus te missen die durft te zeggen dat hij zich niet verontschuldigt voor het koloniale verleden van Nederland, 'wit privilege', weigert mee te doen aan het 'dekoloniseren' van musea en safe spaces voor intersectionelen. Iemand die wél ongelijkheid erkent, snapt dat mensen om die reden hierheen willen komen én dat dit niet mogelijk is, omdat het de welvaart hier dan af zou breken. Iemand die ervoor wil zorgen dat het elders in de wereld óók beter gaat, zodat ze hier niet heen hoeven te komen.
Allemaal heel redelijk (en impliciet gewoon FvD-standpunten), al slaat hij op het laatst de plank mis als hij zegt:

"En dat we vooral niet in de illusie moeten leven dat we ermee wegkomen als we dat niet doen. Je kunt muren bouwen, maar denk je werkelijk dat je met muren mensen tegen kunt houden die bereid zijn de enorme muur van water genaamd Middellandse Zee te trotseren?”

Als het echt te gek wordt schakel je namelijk het leger in, heel simpel. Afijn, al die beschuldigende retoriek waarvan hij wil dat er iemand tegenin gaat, komt van links! Links weigert pertinent om open en eerlijk de discussie aan te gaan over immigranten, de Nederlandse identiteit, het belang van cultuur en om een duidelijke lijn te geven over het einddoel: gelijkheid.
Kaart je aan dat Marokkanen structureel zijn oververtegenwoordigd in criminaliteit? Ze zijn hier geboren dus gewoon Nederlands! Oh ja, en sociaal-economische factoren! Vind je het mooi geweest met die immigratie? Intolerante xenofobische racist! Ben je die onwetenschappelijke bullshit zat over intersectionaliteit en tientallen genders? Dan ben je anti-onderwijs. Vind je dat homo's zich wat minder uitbundig zouden moeten gedragen en de Sylvana Simonsjes niet alles op racisme moeten gooien? Boze witte hetero man!
Dat men op rechts onbeschoft kan zijn, zal ik niet ontkennen. Maar laten we niet doen alsof 'degelijk rechts' wél goed ontvangen wordt door links, waardoor een open en eerlijke dialoog zou kunnen ontstaan. Als er niet geluisterd wordt, gaat men schreeuwen. Als er geen duidelijkheid wordt gegeven, wordt men achterdochtig. Links heeft dat volledig verziekt en durft niet eens meer toe te geven dat het gekozen pad van rechts willen marginaliseren fout is. Want naar fascisten hoef je niet te luisteren en men weet gelukkig wel beter... Tot de Trump's, Baudet's, Orbáns en Bolsonero's telkens maar weer blijven opduiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten