Waarom links zo faalt en Baudet niet zag aankomen: de kiezer wil een groot verhaal

Geen categoriemrt 29 2019, 18:00
Een verrassende column in de Volkskrant etaleert haast exact waarom FVD ineens zo groot is geworden en alleen maar zal groeien, terwijl linkse partijen vastgeroest zitten in hun dogmatische mantra's. Het grote verschil lijkt het aan kunnen bieden van 'een groot verhaal' te zijn.
Al dat gejank om 'een boreale wereld', 'de uil van Minerva', dat Baudet maar wat uit z'n nek lult en klimaatontkenner zou zijn, academici aanvalt en het volk tegen migranten ophitst, niets lijkt te blijven plakken. Links lijkt niet te kunnen begrijpen waarom dat zo is. Al zouden ze punt voor punt met dichtgespijkerde argumenten komen dat Baudet er naast zit of actief leugens verkondigt, het laat allemaal nog geen kras achter.
Dit zou komen doordat Baudet juist met 'het grote verhaal' komt. Iets dat duidt op onze afkomst, de huidige situatie en de toekomst. Links kan of durft het om diverse redenen niet aan om op zo'n manier naar de maatschappij en de wereld te kijken.
Links is er kennelijk nog steeds van overtuigd dat het individu centraal staat, materiële voorspoed het begin en einddoel is van ieder mensenleven en het vooral om het hier en nu gaat. 'En de strijd om gelijkheid en het klimaat dan?' hoor ik u denken. Beide worden gepresenteerd als toekomstbeeld voor onze kinderen, ja, maar beide zijn ook nooit af.
De ongelijkheid van de vrouw is vandaag van belang, morgen is dat de allochtoon, dan is de homo aan de beurt en dan gaat het weer om een warmtepomp. Er valt áltijd een stukje ongelijkheid voor ze te ontdekken waar weer even aandacht aan moet worden besteed. Wat mensen zich nu af beginnen te vragen is: 'en wat als we gelijk zijn? Wat als we volledig groen zijn?'
Daar heeft links geen antwoord op. Men beroept zich dan op de vrijheid van het individu en dat diegene zelf mag weten hoe zijn leven wordt ingericht, maar dat hij natuurlijk ook verantwoordelijkheid heeft naar zijn medemens. Ze laten ook geen kans onbenut om daar telkens maar weer een beroep op te doen! Vaak ook nog in de context van wereldburgerschap, dat men het gevoel geeft maar een radertje in het systeem te zijn, nodig zolang hij te gebruiken is.
Dat pakt FVD duidelijk héél anders aan. Daar betekent 'de Nederlander' nog iets, zijn we niet hetzelfde als anderen op dit continent, hebben we een eigen verhaal te vertellen dat soms slecht en soms goed, maar wel van ons is.
Toevallig kwam gisteren de nieuwe single van Rammstein uit. Zij etaleren in hun videoclip precies dit enorme verschil in wereldbeeld van links en rechts, qua geschiedenis, identiteit, betekenis en het belang van dit alles, doch op een eigenzinnige en confronterende wijze:
[embed]https://www.youtube.com/embed/NeQM1c-XCDc[/embed]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten