Waarom Michael Phelps, zoon van Poseidon, een voorbeeld en inspiratie voor ons allemaal moet zijn

Waarom Michael Phelps, zoon van Poseidon, een voorbeeld en inspiratie voor ons allemaal moet zijn

Michael Phelps neemt afscheid van de Olympische Spelen met zijn 23e gouden medaille.

Voor de spelen van Rio de Janeiro begonnen was Michael Phelps al de meest succesvolle Olympische atleet ooit. Hij had meer dan 20 medailles gewonnen, waarvan een stuk of 18 goud.

Vanochtend nam hij afscheid van de Spelen met alweer een gouden medaille: zijn 23e in totaal.

Phelps put the United States ahead to stay on the butterfly leg of the 4x100-meter medley relay, giving the most decorated athlete in Olympic history his 23rd career gold medal Saturday night.

If that was the end, and Phelps insists it is, the numbers are simply astonishing.

No other Olympian has more than nine gold medals.

With 28 medals in all, he's 10 clear of anyone else.

Bob Bowman, Phelps' trainer, zegt terecht dat een man als Phelps niet slechts "één keer in een generatie," maar één keer in tien generaties langskomt. Tijdens deze Spelen won hij maar liefst vijf gouden medailles. Dat is op zichzelf al een bijna ongekende prestatie. 23 gouden medailles in totaal is ongelooflijk.

Hoewel met name sporters een voorbeeld zullen nemen aan Phelps moet eigenlijk iedereen dat doen. Deze man bewijst namelijk dat je door een combinatie van talent (wat voor talent dan ook) en een ongelooflijk gedisciplineerd leven succesvoller kunt worden dan jijzelf voor mogelijk houdt.

Want nee, het succes is Phelps absoluut niet komen aanwaaien. In Nederland schenken we weinig aandacht aan zijn achtergrond, maar in Amerika weten ze maar al te goed dat deze man al decennialang keihard werkt, iedere dag weer. Kijk maar eens mee naar beelden van een voor Phelps 'gewone' training:

Ja, Phelps' resultaten zijn 'ongelooflijk,' maar datzelfde geldt voor zijn inzet en zijn discipline. Deze man is niet 'de grootste Olympiër ooit' omdat hij mazzel had (en een aangeboren talent had), maar omdat hij meer voor zijn sport over heeft dan ieder ander. Natuurlijk werken alle atleten die gouden medailles winnen hard, maar Phelps staat zelfs in topsportkringen bekend als een trainingsbeest.

Daarin staat hij niet alleen. Hetzelfde geldt of gold namelijk voor andere grootheden waaronder oud-basketballer Michael Jordan (die bekend stond als de man die als laatste van het veld liep na een training, zelfs toen hij alles al gewonnen had wat er te winnen viel) en voetballer Cristiano Ronaldo. Natuurlijk zijn deze mannen geboren met talent, maar dat geldt voor veel meer mensen (ook in andere sectoren buiten de sport). Wat hen écht anders maakt is hun besluit om hun hele leven in dienst te stellen van succes en daar niet alleen veel voor te doen, maar vooral ook heel veel voor te laten.

En dat is precies waarom deze mannen -- en zeker Phelps -- een bron van inspiratie kunnen én moeten zijn voor iedereen die een succes van zijn of haar leven wil maken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties