Wajongers aan het werk gezet. Blijkt een succes te zijn in Zeeland

Geen categoriejul 07 2019, 13:00
Een tijd geleden sloeg de tv presentator John Williams de handen ineen met het UWV in Rijnmond. Dit blijkt een succes te zijn. Steeds meer jongeren in Rotterdam melden zich aan om aan het werk te gaan in vakantiehuisjes in Zeeland.
John Williams is in maart een speciaal project gestart in samenwerking met het UWV in Rijnmond. Diverse vakantieparken kampen met een groot tekort aan personeel. Hierop bedachten beide partijen een initiatief: werkzoekende jongeren worden naar vakantieparken gestuurd om als schoonmakers te werken. 31 jongeren zijn tot nu toe aan het werk gezet en negen jongeren hebben al een vast contract aangeboden gekregen.
Het project blijkt een redelijk succes te zijn. Veel vakantieparken kampen met tekorten in bepaalde sectoren, door de Wajong-doelgroep aan het werk te zetten worden deze tekorten gevuld. Wajongers zijn jongeren met een beperking of ziekte die voor hun achttiende is vastgelegd. Deze doelgroep komt al tijden moeilijk aan werk. Bedrijven durven vaak niet het risico om deze jongeren aan te nemen. Ze kosten namelijk veel begeleiding wat dus ook betekent dat ze financieel gezien duurder zijn. Door dit soort initiatieven wordt het voor bedrijven een stuk aantrekkelijker om deze jongeren toch een kans te geven.
De jongeren worden iedere dag opgehaald met busjes in Rotterdam om vervolgens aan het werk te gaan in de vakantieparken in Rotterdam. Ondanks dat deze jongeren geen diploma of werkervaring hebben kunnen ze dus wel gewoon aan de slag. Ze krijgen in sommige gevallen zelfs de kans om extra bij te scholen bij het bedrijf waar ze werken. Hierdoor maken ze in de toekomst meer kans op de arbeidsmarkt.
Dit soort initiatieven van John Williams zijn zeer te prijzen. Het Wajong dilemma is een moeilijk vraagstuk waar de overheid al jaren mee worstelt. Wellicht dat dit soort initiatieven in de toekomst de norm zullen gaan worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten