Walgelijk AD geeft haatcolumniste het woord: 'Wat kunnen mij die 298 MH17-doden nou schelen?'

Geen categoriejul 20 2017, 17:00
Sommige mensen lijken echt niet te weten wanneer ze hun mond gewoon even moeten houden.
Hanina Ajarai, de islamitische columniste die het AD eerder aannam om over haar levenswandel en gekke opvattingen te praten in de krant, heeft weer eens van zich laten horen, en hoe. Verzon ze eerder al dolleuk een racistische aanval van Nederlanders op een moslima en vergeleek ze vreedzame Jehova's met bloeddorstige salafisten, nu is ze helemaal uit de bocht gevlogen.
Zoals iedereen die niet helemaal onder een steen leeft in Nederland wel weet, was afgelopen maandag 17 juli de derde herdenking van de gruwelijke massamoord van Russische rebellen op onschuldige toeristen met het neerhalen van vlucht MH17. Een vreselijke tragedie die ons land in het bijzonder raakte, aangezien een groot deel van de 298 passagiers op de vlucht vanaf Schiphol Nederlands waren. Dit jaar was de herdenking extra beladen, aangezien het monument ter ere van die slachtoffers werd onthuld. Al met al een een dag waarop vele nabestaanden weer volop herinnerd werden aan de horror van 17 juli 2014.
Het was echter ook de dag waarop Hanina Ajarai wakker werd, alle MH17-berichten zag en dacht 'het zal me allemaal aan mijn reet roesten'. Aldus haar nieuwste AD-column van donderdag, waarin ze het nodig vond om even onomwonden te zeggen dat het haar helemaal niets doet dat 298 mensen eventjes in duizenden stukjes over een akker in Oost-Oekraïne verspreid werden. Zo verwoordt mevrouw dat:

Ik moet bekennen: op emotioneel niveau doet het mij niets. Helemaal niets. Ik heb geen seconde getreurd om de slachtoffers, ik ben niet geïnteresseerd in het onderzoek en de rechtszaak en ik sla de meeste berichtgeving over de MH17 over.

De ontwerper van het monument kwam dit weekeinde bijvoorbeeld in meerdere kranten aan het woord om uit te leggen hoe moeilijk hij de opdracht vond. Niet boeiend.

Waarop mevrouw nog even vermeldt dat ze toch wel liever had gehad dat de ramp niet was gebeurd en dat het toch wel ergens "zielig" is voor de nabestaanden. Oh nou, dank je wel hoor! Het wordt echter nog erger: Hanina vertelt daarna vrolijk dat de hersenschade van Ajax-voetballer 'Appie' Nouri haar wel wat deed. Ze weet niet echt waarom, maar dat vond ze dan wel erg. Naar eigen zeggen snapt ze 'rationeel gezien' wel dat 298 morsdode mensen erger zijn dan een uitgeschakelde voetballer, maar dat laat nou juist zien dat ze er geen snars van snapt.
De waarheid is namelijk dit: het is allebei vreselijk, en twee vreselijk gebeurtenissen vergelijken is zinloos en zelfs kwetsend voor de betrokkenen van beide tragedies. De ene ramp is niet erger dan de andere: er zijn dan misschien minder mensen bij betrokken, maar de familie en vrienden van Appie zijn waarschijnlijk net zo kapot als die van de MH17-slachtoffers: zulke dingen gaan relativeren heeft niemand ene snars aan.
Waar ik mij pas echt aan stoor hierbij, is dat Hanina zich überhaupt uitlaat hierover. Echt: mevrouw mag wat mij betreft vinden wat ze wil hiervan, en niemand zal er rouwig om zijn dat zij berichtgeving over MH17 uit de weg gaat. Prima joh, moet je doen. Maar moet je dat feit nou echt in zo'n column in een grote Nederlandse krant verkondigen? Moet je hen er nou echt aan herinneren dat er zulke harteloze figuren op deze wereld zijn? Had gewoon even je mond gehouden hierover, dat had een hoop leed bespaard.
Hanina, ga je dus ook schamen dat je de naasten van de MH17-slachtoffers én die van Appie op zo'n walgelijke manier in het gezicht raakt. En AD, gaan jullie je eens nog dieper schamen dat je zo iemand in dienst hebt!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten