Walgelijke Pechtold is een trieste leugenaar: D66 keerde zich vorig jaar al tegen het bindend referendum

Walgelijke Pechtold is een trieste leugenaar: D66 keerde zich vorig jaar al tegen het bindend referendum

Volgens Alexander Pechtold was het raadgevend referendum een "onding" en zou D66 zich daarom inzetten voor een écht referendum. Het enige probleem? D66 stemde daar vorig jaar nog tegen. Meneer liegt dus.

Tijdens het partijcongres van D66 maakte Alexander Pechtold zaterdag duidelijk dat hij wel klaar was met alle kritiek op het standpunt van de partij over het raadgevend referendum. Ja, hij en Kajsa Ollongren hadden het raadgevend referendum afgeschaft. Maar dat deden ze alleen maar omdat het een "onding" was en niet omdat zij tegen het referendum zelf zijn. Sterker nog, D66 zou zich inzetten voor een bindend correctief referendum. Dat was veel beter:

Het instrument werkte niet en dan moet je het afschaffen, is de redenering van de D66-leider. Wel blijft zijn partij zich inzetten voor het correctief referendum, aldus Pechtold.

Het enige probleem? Pechtold liegt. Dit berichtte het AD op 27 september vorig jaar:

Jarenlang maakten D66, GroenLinks en PvdA zich er hard voor: de invoering van een correctief referendum, waarmee het volk nieuwe wetten kan tegenhouden. Dat gaat een stuk verder dan de huidige ‘adviserende’ volksraadplegingen, die de Tweede Kamer naast zich neer kan leggen. Maar vandaag zal tijdens een Kamerdebat blijken dat alleen SP, PVV en Forum voor Democratie nog hartstochtelijk voorstander zijn van bindende referenda.

De uitleg van D66 was toen dat ze tegen het wetsvoorstel (van zichzelf!!!) zouden stemmen omdat ze weliswaar voor het correctief referendum waren, maar dat niet wilden dat het referendum van toepassing verklaard kon worden op internationale verdragen. Zoals DDS-columnist en FTM-analyst Jean Wanningen uitlegt op Twitter is dat echter een non-excuus:

Laten we eerlijk zijn: D66 is tegenwoordig dé antidemocratische partij van Nederland. Het is triest dat een partij die ooit juist opgericht werd om Nederland te democratiseren, om de politiek dichter dan ooit bij de kiezer te brengen, haar gedachtegoed zo verraden heeft. En daar zijn Ollongren en Pechtold verantwoordelijk voor.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties