Defensie wil nepnieuws als wapen en onderzoekt mogelijkheden om desinformatie in te zetten

Defensie wil nepnieuws als wapen en onderzoekt mogelijkheden om desinformatie in te zetten

Is het niet ironisch? Minister Kajsa 'fakenews' Ollongren probeert met man en macht te vechten tegen nepnieuws in ons kneuterige kikkerlandje. Dat wil echter nog niet echt lukken. Eerder kwam er al een rapport uit met de conclusie dat er tijdens de Provinciale Statenverkiezingen en Europese Parlementsverkiezingen geen inmenging heeft plaatsgevonden van buitenaf om de verkiezingen te ontregelen. En als klap op de vuurpijl wil juist nu Defensie onderzoeken of nepnieuws kan worden ingezet als wapen. Via WNL.

Daarvoor moet Defensie wel eerst op hangende pootjes aankloppen bij het parlement. En daar zit toevallig freule Ollongren die juist bezig is met een kruistocht tegen fakenews.

Maar verder geen zorgen. Barbara Visser to the rescue! De staatssecretaris van Defensie schaart zich namelijk achter het idee om nepnieuws in te zetten als wapen. Visser realiseert zich dat daar nog wel wat haken en ogen aan zitten. Zo verwacht ze dat hierover nog flink gedebatteerd moet worden, zo zegt ze bij Goedemorgen Nederland.

Het uitgangspunt van leger is om zich te kunnen wapenen in de informatie-oorlog. Daarnaast wil het Nederlandse leger onderzoeken of nepnieuws gebruikt kan worden om 'de strijd mee te beïnvloeden'.

"Het idee is om te kijken of we moeten inbreken op internetfora, om daar reacties te plaatsen. Op die manier zouden we discussies kunnen sturen. Ook wil het leger kijken of we nepnieuws kunnen inzetten om de strijd te beïnvloeden."

Een tactisch wapen dus. Staatssecretaris Visser realiseert zich echter wel dat er nog een tijdje overheen zal gaan, voordat het inzetten van desinformatie een feit is.

“Wij moeten kijken wat onze tegenstanders doen”, zegt Visser. “Daarbij kijken we ook welke middelen zij inzetten. Dat is wat wij nu doen. Uiteraard moeten wij opereren binnen nationale en internationale wet- en regelgeving. Voordat je dit kan doen, ben je nog wel een paar stappen verder."

Begrijp me niet verkeerd: Defensie is een erg belangrijk apparaat, zeker in deze onzekere tijden. Alles is eraan gelegen om ons leger te voorzien van voldoende handvaten, zodat zij kwalitatief vakwerk kunnen afleveren. Maar willen we ons verlagen tot het niveau van bijvoorbeeld de Russen? Iedereen walgt immers van nepnieuws. Maar hé, misschien werkt het wel.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties